Mužům škodí, když musejí celou rodinu živit sami

22.08.2016 | Finance

Být hlavou rodiny a jediným živitelem mužům neprospívá. Konzervativní modely rodiny, v nichž žena pečuje o domácnost a muž chodí do práce a přináší peníze, nejsou dobré ani pro psychické, ani pro fyzické zdraví mužů. Nicméně jednu výhodu tento model má. Ženám prospívá o trochu více, když jsou pouze doma, než když chodí do práce také. Ale to je hlavně tím, že když chodí do práce, většinou pak ještě samy pečují i o chod domácnosti. Muži totiž stále neplní rovný díl domácích povinností.

Vědci z Connecticutu sledovali patnáct let tři tisíce manželských párů. Ty žily podle nejrůznějších modelů. Z analýzy jejich životního stylu a zdraví pak vyplývá, že muži, kteří byli samoživiteli celé rodiny, měli nejhorší psychické a fyzické zdraví. Čím více se podílela partnerka na rozpočtu rodiny svou prací, tím na tom byli lépe. Ženám se naopak dařilo hůře než v případě, kdy zůstaly pouze v domácnosti. To ale proto, že i když ženy pracují v zaměstnání stejnou měrou jako muži, muži jim stejnou měrou nepomáhají s péčí o domácnost.

„Spousta toho, co víme o rolích jednotlivých pohlaví v manželství, se zaměřuje na způsoby znevýhodňování žen. Například ženy jsou častěji oběťmi domácího násilí a také stále vykonávají naprostou většinu domácích prací. Naše studie přispívá k rostoucímu počtu důkazů, které dokládají, že společenské očekávání od jednotlivých pohlaví škodí také mužům. Od mužů se očekává, že budou živit rodinu, ale když vydělávají sami bez pomoci, má to pro ně negativní důsledky,“ vysvětluje profesorka Christin Munschová z Connecticutu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat