22 vět, které nikdy neříkejte při přijímacím pohovoru

Ať už hledáte nové zaměstnání z jakýchkoliv důvodů, měla byste si rozhodně dobře rozmyslet své odpovědi. Vše, co řeknete, si budou o vás velmi dobře pamatovat, a tak jak bude mluvit o svém bývalém zaměstnání, hraje důležitou roli při posuzování vaší osoby. Nemějte přehnané nároky, napřed si dobře vyslechněte nabídku, pak ji komentujte a ptejte se dál, neskákejte do řeči. Myslete na to, že první dojem uděláte jenom jednou.

Tomuto se rozhodně vyhněte!

1. Opravdu nesnáším svou starou práci.

Nikdy nepomlouvejte.

2. Šéf byl hrozný kretén, byl to nejhorší šéf na světě.

Pozor, zní to, jako kdybyste řekli, že i váš budoucí šéf je kretén! Tohle si nechte spíš pro kamarádku, ne na pohovor.

3. Hodil/a jsem se marod, než si něco najdu, jen ať platí, než odejdu.

I když jste tohle opravdu udělal/a, tak to neříkejte, je to dost nefér jednání vůči bývalému zaměstnavateli.

4. Společnost, pro kterou jsem pracoval/a, byla hrozná.

Opět nepomlouvejte, zkuste najít i jiný důvod proč chcete změnu - např. finance, lokalita, lepší práce atd.

5. Kolik mi to tady u vás hodí měsíčně.

Neptej se na plat dopředu, určitě vám ho během pohovoru sdělí, a pokud ne, tak se ptejte až na konci.

6. Kdy si můžu vzít dovolenou, až nastoupím?

Neptejte se hned na dovolenou, je daná ze zákona, takže o ni rozhodně nepřijdete. Máte zájem o práci, dovolenou teď neřešte.

7. Budu dostávat příspěvek na dopravu?

To, jak se dopravujete do práce, nikoho nezajímá. Jsou i výjimky, kdy zaměstnavatel přímo zřizuje svoz zaměstnanců, ale to se jedná spíše o továrny, které jsou mimo dosah. Lítačku po Praze vám asi neuhradí...

8. Nebude vám vadit, když si ten telefon zvednu?

Pokud opravdu nehoří, tak telefon nezvedejte a vypněte si zvonění předem. Tento čas je věnovaný pouze pohovoru a nemá být ničím rušen.

9. Já opravdu potřebuji práci.

Přece nechcete vypadat jako „zoufalec“. Spíše řekněte, že o práci máte velký zájem (nová zkušenost, lepší platové ohodnocení, osobní rozvoj atd.).

10. Nemám všechny zkušenosti, které potřebujete, ale jsem učenlivý/á.

Nechoďte hned z kůží na trh, spíše sdělte své přednosti než nedostatky, a pokud se vás zeptají na konkrétní dovednost, tak odpovězte pravdivě.

11. Nevím.

Na tohle slovo pozor, je dost ošemetné. Samozřejmě záleží na otázce, ale na pracovní pohovoru byste na vše měli umět odpovědět. Pokud se dostanete do úzkých a chtějí po vás odpověď, na kterou nedokážete odpovědět v danou chvíli či se rychle rozhodnout, používejte výrazy typu "nezlobte se tohle nevím, ale zjistím to", případně, "nezlobte se, ale tohle si musím promyslet".

12.Vše jsem vám přeci napsal/a do životopisu.

To je sice pravda, ale přesto to chtějí slyšet od vás, případně, chtějí rozvést konkrétní bod. Proto na tento podnět nereagujte podrážděně a normálně odpovězte, proto jste přece tam.

13. Mám ještě další schůzku/pohovor, už budeme končit?

Dopřejte si dostatek času na rozhovor, pokud se zalíbíte a mají o vás zájem, budou chtít s vámi probrat co nejvíce. A pokud se pohovor protáhne, rozhodně nedávejte najevo, že je to problém, ukažte svoji flexibilitu.

14. Promiňte, jdu pozdě.

Na pohovor rozhodně jděte včas, radši čekejte venku několik minut předem, ale je to lepší než běžet na poslední chvíli. Pokud se to z nějakého závažného důvodu stane, tak tam zavolejte a pravdivě se omluvte, rozhodně nevymýšlejte pohádky typu „zrovna nejelo metro...“.

15. Vulgarismy

Tohle není rozhodně profesionální, pokud nejste nejslušnější, tak si pohovor dopředu trénujte, ale opravdu pozor na pusu.

16. Jaká je politika vztahů na pracovišti?

Jdete na pohovor, ne do seznamky, tohle vám stačí, když se dozvíte časem od jiné kolegyně.

17. Zrovna nemám hlídání pro děti, ale to se vyřeší.

Nedávejte zbytečně zaměstnavateli podnět k tomu, že se často budete omlouvat z práce kvůli dětem, tohle musíte rozhodně vyřešit, než se pustíte do hledání práce.

18. Vlastní auto nemám, ale budu ho mít brzo… Vlastně nemám ani řidičák.

Pokud je to k danému povolání důležité, tak jste neměli chodit ani na pohovor, dobře si přečtěte požadavky zaměstnavatele.

19. A tohle dělat musím?

Neptejte se na nic, dokud nebudete mít pracovní nabídku. Někdy je pracovní náplň široká a je v ní třeba jen jeden bod, který se vám nemusí zamlouvat. Napřed si ji vyslechněte celou a pak se rozhodujte, jestli práce za to stojí i přes onen bod, který vám nevyhovuje.

20. To je vše? Nemám žádné otázky.

Vždy byste měli mít seznam připravených otázek. Zkuste alespoň nějakou doplňující otázku, projevíte tím zájem o nové zaměstnání. Pokud se na nic nezeptáte, působí to tak, že vás to vůbec nezajímá.

21. A co vlastně dělá tahle společnost?

Na pohovor byste se měli důkladně připravit a zjistit si základní informace, co daná společnost dělá, v jakém oboru atd. I když bude dělat asistentku a vařit kávu a zvedat telefony, tak musíte vědět pro koho a být připraveni o tom mluvit.

22. Co je součástí balíčku výhod?

Zaměstnavatelé nabízejí řadu výhod, například stravenky, ale rozhodně se na to nevyptávejte, jistě vám sdělí, jaké benefity nabízí zaměstnání u nich. Nepředbíhejte a vše se dozvíte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat