Je mezi lidmi více závistivců, nebo přejících?

20.09.2016 | Finance

Lidstvo je ve svém duchovním vývoji stále velmi zaostalé. Nasvědčuje tomu výzkum psychologů ze Španělska, podle něhož je třetina lidí ve svém životě motivována závistí. Jsou ochotni zvolit si horší variantu jen proto, pokud si tím zajistí, že jejich kolegové, sousedé, vrstevníci či příbuzní na tom budou ještě hůře než oni. Závistivých lidí je v populaci vůbec nejvíce ze čtyř základních typů osobnosti.

Devadesát procent populace lze rozdělit do skupin: závistiví, optimističtí, pesimističtí a důvěřiví. Deset procent se chová indiferentně a kolísá mezi všemi skupinami podle různých příležitostí. Nicméně nejpočetnější skupinu, třicet procent z celé populace, tvoří právě závistí v životě motivovaní lidé. Ostatní tři kategorie mají po dvaceti procentech a zbývajících deset, jak už bylo řečeno, nepatří nikam trvale.

„Tito lidé se zdají být motivováni závistí, rozhodují se jen podle toho, jaký status z toho získají, naprosto jim chybí důvěra… tito hráči se vždy snaží zabránit tomu, aby jejich kolegové či protivníci měli lepší výsledky, je přitom jedno, jestli to pro ně znamená, že sami o něco přijdou,“ tvrdí profesor Yamir Moreno z Univerzity v Zaragoze ke skupině lidí definované jako závistiví.

V praxi to znamená asi toto. Když závistivý člověk stojí před dvěma variantami, z nichž v prvním případě může riskovat velký zisk, ale znamená to, že by mohl více získat i protivník, zatímco v druhém případě jistě ví, že když se spokojí s malým ziskem, jeho protivník na tom bude ještě hůř než on, pak raději volí méně výhodnou variantu.






Celkem 14 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat