Největší chyby, které zatěžují váš rozpočet. Neděláte je?

15.10.2016 | Finance

Také se občas divíte, kam mizí všechny ty peníze? Máte pocit, že jste si nic moc nekoupili, a přesto je vaše konto opět prázdné? Vydržíte s penězi tak tak od výplaty k výplatě?

Pokud jste si v hlavě odpověděli na výše položené otázky „ano“, pak právě pro vás jsou určeny následující řádky.

Svůj napjatý rozpočet totiž můžete s pomocí jednoduchých triků „ozdravit“. Třeba tím, že se vyhnete následujícím chybám.

Chyba č. 1: Platíte jen kartou

Platební karty jsou skvělý vynález – člověk s sebou nemusí všude tahat hotovost, u pokladny či v restauraci jednoduše „pípne“ a je zaplaceno. Jenže je také prokázáno, že platíme-li výhradně kartou, nemáme tak docela přehled o tom, kolik utratíme. Zkuste si proto vždy vybrat peníze v hotovosti a vše, co půjde, platit z nich. Uvidíte na vlastní oči, jak rychle budou či nebudou peníze z vaší peněženky mizet. A vyhnete se tak přílišnému utrácení.

Chyba č. 2: Kupujete teď, platíte později

Tohle je skvělý trik obchodníků, jak si zajistit odbyt zboží. Jenže kdy člověk tuhle službu využije? Když na danou věc nemá finanční prostředky. Pokud se zrovna nejedná o nutné spotřebiče typu lednička apod., bez kterých se rodina na delší dobu prostě neobejde, snažte se tuto službu nevyužívat. Jaká je pravděpodobnost, že na onu věc budete mít za měsíc, když na ni v rozpočtu nemáte místo dneska? Zbytné věci nakupujte jen tehdy, kdy na ně opravdu máte.

Chyba č. 3: Nenakupujete ve slevách

Zkuste se zamyslet, zda byste i za předměty denní potřeby (potraviny, drogerie) nemohli utrácet méně. Vytipujte si ve svém okolí supermarket, který má levnější zboží, čisticí prostředky a spol. nakupujte ve slevových akcích. Nemyslete, že sledování letáků s akčními cenami se vás netýká – může vám ušetřit spoustu peněz.

Chyba č. 4: Utrácíte za zbytečnosti

Malé radosti – stojí spoustu peněz a velmi těžce se jich dokážeme zbavovat. Ale rodinný rozpočet vám bude vděčný, pokud se nad nimi alespoň zamyslíte a omezíte je. Tak například není nutné dát si cestou do práce kávu do kelímku, levněji vás vyjde, když si ji uvaříte v práci sami. Hotová jídla vyjdou nakonec také dráž, než když si nakoupíte jednotlivé suroviny a uvaříte si. O oblečení ani nemluvě – opravdu potřebujete tolik bot nebo šatů?

Chyba č. 5: Nemáte rozpočet

Jestliže s penězi příliš nevycházíte, sestavte si rozpočet a snažte se jej dodržet! Budete mít větší přehled, za co a kolik utrácíte, a budete se více držet „na uzdě“, když budete vědět, že na danou položku už nemáte přidělené finance. Navíc se naučíte s financemi lépe hospodařit.

Chyba č. 6: Platíte zbytečné poplatky a služby

Ruku na srdce – opravdu naplno využíváte všechny služby, za které platíte? Vážně potřebujete 80 televizních programů? Neplatíte někde za stejnou službu dvakrát? Nemůžete někde ušetřit na poplatcích? Zkontrolujte své fixní výdaje a zaměřte se na ně. Možná jsou vysoké úplně zbytečně!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat