7 tipů pro efektivní práci z domova

07.11.2016 | Finance

Stále více firem umožňuje svým zaměstnancům pracovat z domova. Tzv. home office je běžná forma práce i pro některé podnikatele na volné noze. Ovšem práce z domova s sebou nese i několik rizik. Víte o nich?

Pokud se home office stává běžnou součástí pracovního života, hrozí snížená efektivita a také ztráta sociálních kontaktů. Člověk je prakticky celý den zavřený doma, kde je jednak rozptylován celou řadou věcí (domácí mazlíčci, neumyté nádobí, děti…), jednak s nikým v rámci práce nepřijde celé dny do styku. Navíc se nezřídka stává, že člověk prací v rámci home office stráví mnohem více času, než kdyby pracoval například z kanceláře (zapomíná na jídlo či pitný režim, pracuje od probuzení do usnutí – doslova).

Jak tedy práci z domova zefektivnit?

  • Vytvořte si stálé pracovní místo: to by se mělo skládat z pracovního stolu v dostatečně osvětleném prostoru a pracovní židle. Prostor by měl být vyhrazen nejlépe v samostatném pokoji.
  • Naplánujte si pracovní dobu a úkoly: stanovte si přesný začátek práce, dobu odpočinku včetně času na oběd i konec pracovní doby. Plán by měl obsahovat i přesný výčet úkolů, který byste měli za pracovní dobu stihnout.
  • Ke komunikaci nepoužívejte pouze e-mail: komunikujte i přes telefon. To ostatně pomůže problémy vyřešit rychleji, sníží se problematika komunikačních šumů a dezinformací.
  • Na oběd si raději zajděte do restaurace: každý oběd, i ten v průběhu pracovní doby, by měl mít jasně vymezený čas. Nejhorší, co můžete pro sebe udělat, je jíst u monitoru počítače.
  • Nesledujte při práci televizní programy: vyvarujte se všech možných rušivých podnětů. Pokud si k práci pouštíte hudbu k poslechu, mějte ji vždy v nízké hlasitosti.
  • Ani doma nezapomínejte na pravidelné přestávky: každá práce by měla obsahovat dostatečné množství pravidelných přestávek, ať už jsou určeny pro protažení těla od neustálého sezení před monitorem počítače či k svačině.
  • Vytvořte si osobní pracovní report: stejně jako na začátku pracovní doby jste si vytvořili seznam pracovních úkolů, na jejím konci byste měli věnovat pozornost pracovnímu reportu.

Kromě výše popsaných tipů platí pro práci z domova jedno základní pravidlo. Veškerý pracovní proces by se měl podobat tomu v kanceláři. Nenechte se proto zlákat pohodlím domácího prostředí a svoji pracovní morálku přizpůsobte té, kterou byste za běžných okolností měli v pracovním prostředí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat