Pracujete v kanceláři? Takhle si ničíte zdraví

03.11.2016 | Finance

Sedět celý den za stolem a koukat do počítače je poměrně bezpečná práce – nehrozí při ní žádné extra vážné úrazy ani neobsluhujete těžké stroje. Ovšem to neznamená, že by z práce v „kanclu“ bylo vaše tělo nějak zvlášť nadšené.

Jak nám tedy kancelář škodí?

Bolestivý tunel

K nejznámějším potížím spojeným s prací u počítače patří bezesporu syndrom karpálního tunelu. Bolesti zápěstí vystřelující často do celé paže, slabost v ruce, křeče… to všechno jsou příznaky, které značí, že můžete zmíněným syndromem trpět. Poklud se v těchto řádcích poznáváte, pak je nejspíš na čase vyrazit k lékaři. Nezřídka totiž pozdní stadia syndromu karpálního tunelu končí operací, tak problém řešte raději včas!

Zatuhlý krk

Krční páteř při práci s počítačem trpí – jen málokdo má nastavený monitor počítače přesně tak, jak by měl být, navíc nesedíme celý den rovně jako svíčky, ale různě se kroutíme a nakláníme hlavu. A tak se nám naše krční páteř nezřídka odmění nejen zvýšenou bolestivostí, ale také zatuhlostí (jen si vzpomeňte, kolikrát nemůžete krkem ani pohnout). Výjimkou však nejsou ani stavy, kdy nás kvůli krční páteři bolí hlava, máme závratě nebo se nám chce omdlít.

Nebezpečná krev

Pokud jste skutečně přibití k židli celý den, máte zvýšené riziko vzniku krevních sraženin v dolních končetinách. Proto byste se měli nejpozději každých 90 minut projít, jinak hrozí, že se sníží průtok krve ve vašich nohou a tím se zvýší nebezpečí žilní trombózy.

Utlačované obratle

Dlouhé sezení nesvědčí ani naší páteři. Dochází při něm totiž k nepřirozenému stlačování obratlů. A to může vyústit nejen v bolestivé pocity, ale také v dlouhodobé potíže se zády. Nezapomínejte na pravidelné protahování a zařaďte do svého denního režimu i nějaké ty cviky pro zdravou páteř.

Oslabené kosti

Že by kostem mohlo „být jedno“, jestli celý den sedíme nebo máme nějaký ten pohyb? Pak vězte, že není. Nedostatek fyzické aktivity je spojený s vyšším rizikem osteoporózy, tedy onemocněním kostí, při kterém dochází k jejich oslabování a snadné lámavosti.

Zakulacená postava

Práce v kanceláři obvykle není spojena s nějakým extra zdravým životním stylem – nejenže se celý den nehýbeme, ale většinou se ani nijak zvlášť zdravě nestravujeme. A to je spojeno se zvýšeným rizikem řady vážných onemocnění. Za všechny jmenujme obezitu, vysokou hladinou cholesterolu, vysoký krevní tlak či zvýšený cukr v krvi. Bylo prokázáno, že u lidí pracujících celé dny za počítačem se tato onemocnění vyskytují velmi často.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat