Práce na více úkolech a open space škodí. Vedou k chybám a omylům

19.12.2016 | Finance

Až budou zase moudří experti na zvyšování pracovní produktivity vytahovat slovo multitasking, tedy zvládání více úkolů najednou, můžete se jim vysmát do obličeje. Teorie o tom, že právě multitasking prospívá mozku a zvyšuje produktivitu, jsou liché. Opak je pravdou!

Neurologové v rozsáhlém výzkumu prokázali, že snaha zvládnout více úkolů najednou nešetří čas a snižuje produktivitu. Navíc při něm mozek dělá mnohem více chyb a omylů než při soustředění se na jedinou věc. Stejně zhoubně na produktivitu a soustředění působí moderní nesmysl zvaný open space – otevřená kancelář s mnoha lidmi.

Šetřete mozek!

Profesor Earl Miller z vysoké školy Massachusetts Institute of Technology v Cambridge v americkém státě Massachusetts to vysvětluje jednoduše: „Přepínání mezi úkoly vyžaduje mnohem více mentální energie, aby se člověk znova dostal do plného běhu.

Daleko lepší je podle něj zaměřit se na jeden úkol, vyřešit jej a jít k dalšímu. Ušetří se tím čas, sníží zátěž na mozek, zvýší produktivita a sníží počet chyb.

Náš mozek není vybaven k tomu, aby zvládl senzoricky nadměrnou zátěž,“ svěřil profesor Miller magazínu Fortune.

Příliš mnoho vjemů

Stejně jako multitasking je pro pracovní přesnost a efektivitu zhoubný také open space – otevřená hromadná kancelář. Je v ní příliš mnoho vjemů a vzruchů (nejen výřeční kolegové), které snižují kapacitu mozku věnovanou výlučně zadanému úkolu.

Jedinou cestou je blokovat. Zkuste vytěsnit co nejvíce věcí, které vás můžou vyrušovat a odtahovat vaši pozornost, vypněte si telefon, zavřete nepotřebná okna na obrazovce, zavřete email, dejte si sluchátka, požádejte kolegy o to, aby na vás nemluvili,“ vyjmenovává profesor Miller, jak se dnes v open space kancelářích a multitasking režimu nezbláznit a být výkonný.






Celkem 6 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat