Proč si dát v práci pravidelnou 5minutovou přestávku?

11.01.2017 | Finance

Každou hodinu by se všichni lidé pracující v kancelářích či jiném sedavém zaměstnání měli zvednout a pět minut pohybovat. Výrazně se tím u nich zvýší energie v těle, zlepší nálada i zdravotní stav. A dotyčný je také mnohem produktivnější. Pět minut fyzické aktivity každou hodinu také výrazně oslabí chuť se přejídat a pořád něco zobat.

Tyto drobné pauzy vyplněné fyzickou aktivitou mají přitom vliv na celodenní náladu a množství energie v těle. Nejenže má člověk více sil a lepší náladu v práci, ale také po příchodu domů, kde pak tolik netrpí potřebou přejídat se.

„Lidé pracující v kancelářích jsou nejnáchylnější k příliš dlouhému a nepřerušovanému sezení. Ví se, že takový životní styl má zhoubný vliv na jejich zdraví,“ tvrdí autoři z Colorada.

„Celkově vzato však krátké vlny fyzické aktivity vedly k dlouhodobému zlepšení po celý den, zatímco jednorázová pohybová aktivita po ránu takový vliv neměla,“ tvrdí doktor Jack Groppel z University of Colorado s tím, že je lepší během dne několikrát na pět minut přestat pracovat a intenzivně se fyzicky pohybovat než se pohybovat delší dobu třeba ráno či večer a přes den jen sedět.

Na co pamatovat?

Že sedavý způsob zaměstnání není našemu tělu prospěšný, víme již delší dobu. Co dělat, abychom jeho škodlivý vliv na naše zdraví co nejvíce eliminovali?

1. Vylaďte postavení monitoru

Většina z nás v práci sedí a pracuje na počítači. A tak je velmi důležité mít správně nastavenou pozici monitoru. Neměli bychom k němu ani vzhlížet, ani se k němu sklánět – to totiž může vyústit v nepříjemné bolesti páteře. Obecně platí, že horní okraj monitoru by měl být přibližně ve výši našich očí.

2. Dodržujte pitný režim

Zabráni do práce často zapomínáme doplňovat tělu tekutiny. A to je chyba. Nejenže je hydratace důležitá pro správné fungování organismu (ale také udržení ideální hmotnosti), zaručí vám také pravidelné přestávky v práci – například když si jdete uvařit čaj, nalít vodu, ale také když si jdete odskočit. Tím vám pití zajistí, že nebudete celý den jen a jen sedět.

3. Zapomeňte na výtahy

Pokud pracujete ve vyšších patrech, je to dobrá zpráva – máte o nějaký ten pohyb postaráno. Tedy za předpokladu, že se vzdáte jízdy výtahem. A to byste měli.

4. Malá rozcvička

Nikdo po vás nemůže chtít, abyste si z chodby před kanceláří udělali běžeckou dráhu nebo v zasedačce 10 minut dělali sklapovačky. Ale to neznamená, že si nějaký ten malý pohyb nemůžete dopřát – přímo u stolu! Zkuste třeba natáhnout pod stolem nohy a zvedat je až k desce stolu, případně je chvilku držte ve vodorovné pozici. Posílíte nejen nohy, ale i břišní svaly. A nikdo si ničeho nevšimne!

5. Mrkejte

Ano, čtete dobře. Koukání do počítače snižuje frekvenci mrkání, což způsobuje vysychání očí a jejich podráždění. Proto byste se měli soustředit na to, abyste opravdu mrkali. Což se bohužel provádí o něco hůře, když se zaberete do práce. Proto zkuste dodržovat následující pravidlo – každých 20 minut na 20 vteřin odtrhněte oči od obrazovky a zadívejte se na nějaký vzdálený předmět (případně se koukněte z okna, pokud máte to štěstí, že je poblíž).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat