Jak se neobléct na pracovní pohovor?

09.01.2017 | Finance

Rozhodli jste se s příchodem nového roku, že změníte zaměstnání? Pak se nejspíš nevyhnete několika pracovním pohovorům. Věděli jste, že o tom, zda vám dá potenciální zaměstnavatel šanci, může do značné míry rozhodovat i vaše oblečení?

První dojem je první dojem, ten zkrátka jen tak nepřebijete. A váš outfit tento dojem z velké části formuje. Proto byste výběr oblečení neměli podceňovat. Na co si dát pozor?

Nehodíte se firemní kultury

Pokud se ucházíte o místo na nějakém úřadě, je jasné, že byste měli přijít oblečeni formálně. Jestliže ale míříte na pohovor na nějaké kreativní místo do firmy plné mladých umělců, pak budete v kravatě nebo kostýmku působit jako „suchaři“. Účelem pohovoru je mimo jiné zjistit, zda do prostředí dobře zapadnete. A týká se to i oblečení.

Samozřejmě je nutné obléci se na pracovní pohovor co nejlépe, ale myslete i na to, zda to trochu nepřeháníte (nebo naopak nepodceňujete).

Máte kostýmek z 90. let

Pokud nemáte ve skříni nic, co by se hodilo na pracovní pohovor, vyrazte do obchodů. Objevit se na schůzce s potenciálním zaměstnavatelem v outfitu, který jste naposledy vytáhli při svém posledním pohovoru před deseti lety, je malé módní faux pas. A nemyslete si, že to bystrému oku HR pracovníka unikne. Neunikne.

Nemusíte mít nejnovější výkřik módy, vsaďte na nějakou klasiku, která vám poslouží i při jiných příležitostech.

Kymácíte se na podpatcích

Když žena vyrazí na pohovor, nemusí to nutně znamenat, že musí vytáhnout z botníku lodičky na vysokém podpatku. Zvláště pokud si v nich není (doslova) jistá v kramflecích. Bolestivé grimasy při chůzi, zakopávání kvůli podpatkům, kymácení se kvůli problémům s rovnováhou… To vám první dojem nevylepší.

Obuv byste měli na pohovor volit elegantní, ale také pohodlnou – už tak je člověk nervózní, nač si ještě přidělávat vrásky kvůli puchýřům!

Hrajete všemi barvami

Na pohovor samozřejmě nemusíte dorazit v černé nebo jediné barvě, ale pamatujte, že všeho moc škodí. Připomínat pestrobarevného papouška může působit rušivě.

Jistotou je vsadit na jednu dvě tlumené, neutrální barvy, které můžete doplnit výrazným prvkem, jenž outfit prozáří.

Ujela vám ruka s doplňky

Doplňky jsou skvělým způsobem, jak oživit outfit, ale nepřehánějte to s nimi. Obří náušnice, výrazný náhrdelník, náramky či prstýnky, jejichž počtem konkurujete i stánku na pouti, vám dobrý dojem udělat nepomohou.

Chybou by bylo doplňky úplně ignorovat, ale pamatujte, že se vyplatí sáhnout po jednom výraznějším, který váš outfit ozdobí, nikoli zcela přebije.

Ukazujete až moc

Sukně končící pod zadkem a výstřih málem do pasu? Pokud se nejdete ucházet o práci ve veřejném domě, pak na takový outfit zapomeňte. Budete totiž působit lacině a o eleganci můžete nechat jen zdát. Navíc budete budit dojem, že chcete spíše zapůsobit svými tělesnými přednostmi než schopnostmi a dovednostmi, které váš zaměstnavatel ocení o něco víc.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat