8 věcí, za které bychom měli přestat utrácet

13.01.2017 | Finance

Jen málokomu z nás by se nehodilo ušetřit nějaké ty finance. Jenže jak? Spousta z nás už nemůže víc „přiškrtit“ rozpočet na bydlení či jídlo. Ovšem co když zbytečně utrácíte za maličkosti, které jen zbytečně vysávají peněženku?

I pár korun měsíčně může napjatému rozpočtu výrazně pomoci. Kde je ušetřit? Tady máte pár tipů od americké finanční poradkyně Carrie Schwab-Pomerantz.

Co bude k obědu

Nemáte v práci možnost chodit na obědy do kantýny? Pak si nejspíš obědy kupujete. A to nejspíš za nemalé peníze. Pokud chcete mít k obědu teplé jídlo, pak vám totiž mnoho možností než restaurace, bistra či rychlé občerstvení nezbývá. A to peněženku vysává citelně. Zkuste si – alespoň část týdne – nosit jídlo připravené doma. Jedna porce totiž vyjde mnohem levněji!

Drahá sklenice vody

I když se nás výrobci balených vod snaží přesvědčit o opaku, z kohoutku, který je napojený na veřejný vodovod, vám teče pitná voda. A sklenice této kohoutkové vody vás vyjde výrazně levněji než ta vody kupované v plastových lahvích. Jistě, koupit si jednou za čas minerálku má smysl kvůli látkám, jež obsahuje, ale utrácet za balenou „obyčejnou“ vodu je zbytečné.

Zbytečné služby

Podívejte se například, kolik platíte za televizní programy. Opravdu jich potřebujete 80? Nestačil by vám nějaký základní balíček programů? Spousta z nás nechává obdobné platby za služby plynout samospádem, přitom je plně nevyužívá a platí za ně nemalé částky. To samé se týká předplatných časopisů. Opravdu je čtete? Nebo to nestíháte, ale i nadále platíte předplatné?

Jak voláme

Podobně jako u televize zkuste zaměřit svou pozornost na svůj mobilní tarif. Opravdu je pro vás tak výhodný, jak se snaží tvářit? Možná byste se mohli stavit v prodejně svého operátora a poradit se o jiných možnostech a alternativách. Levnějších, samozřejmě.

Komu patří bankomat?

S některými bankami je potíž – vedení účtu je sice levné, ale bankomaty aby člověk pohledal. A tak se stává, že vybíráme i z těch, které patří jinému peněžnímu ústavu. Jenže pár takových výběrů měsíčně se může nepěkně podražit. Vyplatí se proto dojet k automatu „své“ banky a vybrat větší obnos peněz najednou.

Penále za pozdní platby apod.

Občas se stane, že se s nějakou platbou zpozdíme (většina společností zašle upozornění, než nás finančně „potrestá“), ale pokud z pozdních plateb uděláte pravidlo, na vašem účtu se to jistě projeví.

Kdo potřebuje značku

Udělat si občas radost nějakým zajímavým značkovým kouskem oblečení není žádný hřích. Ale u běžných věcí není značka nikterak důležitá. Bavlněné tričko bude stejně bavlněné, ať už za ně dáme dvě stovky, nebo čtyři. Za některé kousky šatníku se prostě nevyplatí utrácet horentní sumy.

Slevy? Ani ne…

Období slev je v obchodech skvělou příležitostí, jak nakoupit potřebné věci a ušetřit. A také jak nakoupit nepotřebné věci a utratit zbytečně spoustu peněz. Děláme to všichni – podlehneme onomu známému „nekup to, když je to tak levné“ a v košíku nám končí i věci, které nejspíš nikdy nevyužijeme. Pamatujte na to, až se zas na výlohách objeví nápisy SLEVA.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat