Po Vánocích chcete začít šetřit. Ale kde začít?

12.12.2017 | Finance

Vzhledem k tomu, že předvánoční nákupní šílenství pomalu vrcholí, mnozí z nás při pohledu na stav svého konta propadají panice. A sami sobě slibují, že hned od Nového roku začnou šetřit. Jenže jak vyjít s už tak napnutým rozpočtem?

Máte napjatý rozpočet a nevíte si rady, kde tu a tam vyšetřit pár korun navíc? Máme pro vás osvědčené tipy, díky kterým budete schopni dát ročně stranou i několik tisíc.

Poplatky, účty a spol.

Víte, kolik měsíčně platíte za vedení běžného účtu? A na kolik vás přijde účet za telefon či internet? Udělejte průzkum trhu a vyberte si toho nejlepšího poskytovatele, co se ceny a kvality týče. Máte-li početnou rodinu, můžete využít i různých rodinných slev apod.

Pravidlo 30 dní

Průzkumy ukazují, že nejvíce lidé nakupují, když potřebují zabít čas, a když prožívají napjaté a stresující období. Zakoupené zboží tu hraje roli odměny a kolikrát bezmyšlenkovitě utrácíme, aniž bychom měli představu o tom, jak dlouho ještě s financemi na účtu musíme vystačit.

Vcelku efektivní je tzv. pravidlo 30 dnů. Vždy, když si chcete něčím udělat radost, danou věc nekupujte, ale počkejte měsíc a poté se sami sebe zeptejte, zda to či ono opravdu potřebujete. Při nákupech v supermarketu se zase držte nákupního seznamu, který jste si předem napsali.

Domácí strava

Chodíte během pracovní pauzy každý den na oběd? A víte, že tak v průměru utratíte 2 000 Kč měsíčně? Zkuste si místo toho vařit. Jednak budete přesně vědět, co jíte a můžete si poskládat denní jídelníček zdravě a efektivně, a jednak můžete ušetřené peníze využít jinde.

Ekologie pomůže ušetřit

Myslet ekologicky je v dnešní době již samozřejmostí a kde jinde je nejlepší začít než u sebe. Nainstalujte si perlátor do vodovodní baterie, používejte LED žárovky, při nákupu nových spotřebičů se porozhlížejte po úsporné energetické třídě a na topení si nainstalujte programovatelný termostat. Na začátku možná investujete více, než jste zvyklí, během jednoho roku se vám ale tato investice několikanásobně vrátí.

Levnější doprava

Pokud denně dojíždíte autem do zaměstnání, pravděpodobně víte, že palivo není nejlevnější a měsíčně za něj utratíte více než dost. Zvažte možnost dojíždět prostředky městské hromadné dopravy nebo nabídněte svůj vůz na webových stránkách zprostředkovávajících spolujízdy. O náklady na palivo se tak podělíte a ještě poznáte nové tváře.

Záludné půjčky

Máte několik půjček či ne zcela výhodnou hypotéku? Porozhlédněte se po konkurenci a zkuste své závazky převést tam, kde vám nabídnou výhodnější podmínky. V praxi to funguje tak, že si na trhu vyberete banku, která nabízí nižší úrok, a dohodnete se s nimi na refinancování vašeho stávajícího hypotečního úvěru. Nová banka za vás poté zaplatí úvěr staré bance a vy poté pokračujete ve splácení nové bance za lepších podmínek.

A co pojistky?

Máte sjednané nějaké pojištění? Pravidelně si pročtěte všechny smlouvy, abyste měli přehled o tom, co sjednané pojištění vlastně kryje a za kolik. Třeba zjistíte, že léta platíte havarijní pojištění na cenu nového vozu, přitom jeho cena šla už dávno rapidně dolů. Pozornost věnujte i pojištění domácnosti, které je třeba aktualizovat dle nejrůznějších rekonstrukcí, výbavy apod.

Chytrá tabulka

Ač se jedná o poměrně banální záležitost, detailní představu o svých příjmech a výdajích nemá ani třetina Čechů. Sestavte si tabulku, kde zapisujte opravdu všechny měsíční příjmy a výdaje. Možná přijdete na to, proč se vám nedaří dávat žádné peníze stranou, nebo najdete skulinu, kde odchází více peněz, než by mělo. Taktéž budete mít představu o tom, kolik vám do výplaty zbývá prostředků a dle toho s nimi můžete naložit a rozvrhnout si je.

Jak na kreditku

Kreditní karty jsou ideálním řešením pro ty, kteří jsou zodpovědní a umí ji používat. U obchodníků lze díky nim získat nemalé slevy, bonusy a někde dostanete až 2 % z nákupu zpět. Aby vám však kreditní karta vydělávala, je třeba použité prostředky pravidelně a ve lhůtě vracet, jinak dokáže s rodinným rozpočtem pěkně zatočit.

Pošlete je dál

Zkuste si udělat ve všech věcech pořádek a vytřiďte to, co již nepoužíváte a používat nebudete. Tyto věci dále roztřiďte na dvě hromádky. Věci z hromádky první můžete dál rozprodat na internetových bazarech a věci z hromádky druhé můžete darovat na charitu a v některých případech si je tak i odečíst z daně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat