Královna networkingu Lenka Šťastná: Každá žena má svůj příběh a může ostatní něco naučit

14.03.2018 | Finance

Jaké hlavní problémy trápí ženy na pracovním trhu a jak je možné je řešit? O tom jsme si povídaly s Lenkou Šťastnou, zakladatelkou neziskové organizace Business & Professional Women a organizátorkou úspěšné networkingové a vzdělávací akce Equal Pay Day.

Jak jste se dostala k problematice osobního a profesionálního rozvoje? A proč jste se rozhodla zaměřit na ženy?



Equal Pay Day je největší akcí pro podnikavé ženy v ČR.

Já se vlastnímu osobnímu a profesionálnímu rozvoji věnuji celý život. Stále se něco učím, studuji, čtu knihy i naslouchám lidem. Baví mě to a posouvá dál, a proto je mi velkou ctí, že mohu něco z toho, co se mi zdá přínosné, zprostředkovat i ostatním. No a ženy?  My ženy si často neuděláme čas na to, abychom udělaly něco pro sebe, Vždyť práce doma a s dětmi je pořád tolik....   Ženy se ale umějí velmi efektivně učit jedna od druhé, mentoring a jiné metody jsou jim přirozené, a proto mi dává smysl tyto formy vzdělávání podporovat. Dělám tak práci, která mě baví a dává mi smysl.  Ženy, pro které připravuji různé projekty, mi dodávají energii a každý den se od nich něco nového naučím.

Jaké téma podle vás ženy na pracovištích dnes nejvíce pálí?

V řadě firem zatím ženy nemají úplně stejný přístup k vyšším pozicím jako muži. Jejich potenciál není plně využíván a ani odměňování u nás bohužel není zatím zcela spravedlivé. Ženy stále berou za stejnou práci průměrně o 22,5 procenta méně než muži, a přitom se ještě často předpokládá, že automaticky zastanou řadu "obslužných" činností, které k jejich práci ani nepatří.

Mají podobné problémy i ženy na „volné noze“?  

Pokud jste na volné noze, netýká se vás nerovnost platů a jste sama sobě šéfem. K mému úžasu se ale řada žen potýká s nedůvěrou okolí v jejich odbornost a z nějakého důvodu se jich potenciální odběratelé ptají, zda by mohli jednat s jejich šéfem. Podobným způsobem můžeme mluvit i o odměňování. Ženy se musí stále učit ocenit svoji práci tak, aby s odměnou byly spokojené. Vyjednávání není tou nejsilnější stránkou většiny žen. Často se spokojí s tím, že dělají to, co je baví. A to je někdy vede ke zbytečnému podhodnocení odvedené práce.

Pozorujete alespoň nějaké změny k lepšímu v otázce nerovného odměňování žen a mužů?


Až 60 inspirativních žen mentorek, které s vámi usednou u kulatých stolů.

Čísla, která vycházejí ze statistických údajů, se bohužel příliš nemění. Ostatní země jdou stále dopředu, přijímají různá opatření ke snížení rozdílu v platech mezi muži a ženami, ale naše země stále zůstává na úplném konci žebříčku evropských zemí. Co ale pokládám za velký úspěch je to, že se, věřím že i díky naší akci, o této problematice více mluví a zajímají se o ni novináři. Když jsme v roce 2010 s Equal Pay Day začínali, nikdo mi nechtěl věřit, že je takový rozdíl v platech vůbec možný. Teď už se ví, že je to realita, kterou je nutné řešit.  A já pevně věřím, že třeba i současná situace na pracovním trhu s téměř nulovou nezaměstnaností povede k tomu, že si zaměstnavatelé budou svých zaměstnankyň více cenit. Dají si pozor, aby neztratili spolehlivé a věrné zaměstnankyně kvůli tomu, že zjistí, že jejich kolega u vedlejšího stolu bere za stejnou práci o čtvrtinu víc....

Jak vypadala vaše vlastní kariérní cesta?

Začínala jsem jako ekonomická náměstkyně v poměrně velkém podniku, kde jsem strávila 15 let a dalších 17 let jsem působila v bankovnictví. Byla to doba velmi budovatelská, při mém nástupu v roce 1991 jsem neměly na pobočkách ani jeden počítač. A protože jsme se vše učili vlastně za pochodu, musela jsem hodně studovat.  Kromě dvou postgraduálních studií v USA jsem absolvovala také postgraduální studia na VŠE. V bance jsem byla zodpovědná za řízení poboček, vznikaly také desítky nových prodejních míst a hlavní byla práce s lidmi, které bylo nutné naučit rozumět bankovním produktům i systému práce v bance. Poslední fázi své kariéry věnuji právě ženám. Nezisková organizace Business & Professional Women CR vznikla v lednu 2010 a od té doby jsme realizovali desítky projektů na podporu ekonomické nezávislosti žen. Tím největším je právě EPD, jehož 9. ročník bude letos v dubnu.

Co bylo motivem k založení Equal Pay Day?

Když jsem víceméně náhodou zjistila, že je Česká republika na předposledním místě v Evropě v rozdílu platů mezi muži a ženami, vzbudila se ve mně velká touha nějak přispět k větší spravedlnosti. Vždyť tam, kde není rovnost, vzniká NErovnost a někdo je v NErovném postavení. Když s tím nebudeme nic dělat, nic se pravděpodobně nezmění. Proto jsem se rozhodla spojit ženy tak, aby se vzájemně podpořily v tom, aby se situace zlepšila.  Filozofií celé akce jsou dva principy. První je ten, že společnost se na muže a na ženy nedělí, ale že se z nich skládá.  Nebojujeme proti mužům, snažíme se jen získat stejné postavení. Druhá hlavní myšlenka je: „Ženy, je to dost špatné, že jsme na předposledním místě v Evropě v rozdílech platů mezi muži a ženami, pojďme se poradit, jak tuto situaci zlepšit.“ Mluvíme o tom, jaké jsou příčiny tak velkého rozdílu a současně vyhledáváme zajímavé ženské vzory, které předávají své zkušenosti ženám, které se chtějí něco nového naučit.

Jaké máte na akci ohlasy?


Sdílejte s mentorkou své zkušenosti a najděte inspiraci i pro své podnikání či kariéru.

Ohlasy jsou opravdu skvělé. Při jejich čtení se ujišťuji, že ta práce, i když je hodně těžká, má smysl.

Můžete se podělit o nějaký „příběh úspěchu“, ke kterému došlo právě v důsledku EPD?

Nedávno jsem si procházela fotografie a videa ze všech osmi ročníků akce. Jsou na nich ženy, které se přicházely na začátku poradit a nyní jsou již ukotvenými podnikatelkami. Několik žen, které u nás začínaly, je nyní mezi TOP ženami Česka. Určitě se dá za náš úspěch považovat i to, že stále vznikají nové aktivity podporující ženy, které využívají zkušeností, které jsme my v průběhu let získali a předali.

Na co se letos na Equal Pay Day nejvíc těšíte?

Těším se na vystoupení Maggie Semple, která přiletí z Londýna. Potkala jsem se s ní na konferenci v Tbilisi a hned jsem věděla, že je to žena, kterou bych chtěla představit účastnicím naší konference. Její filozofií je, že šatník ženy by měl rozšiřovat její osobnost, a být tudíž jedinečný. Maggie vyrábí v Covent Garden na míru šaty, které jsou jednoduché a velmi elegantní.

Která z mentorek je pro vás osobně největší inspirací?

Pro mne jsou inspirací všechny ženy. Každá má svůj příběh, každá mě může obohatit a já se od ní mohu něco naučit.

Více informací o konferenci Equal Pay Day – Ženy Sobě najdete na webových stránkách www.equalpayday.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat