Děti a peníze. Kdy jim dát kapesné a jak je naučit neutrácet

17.04.2018 | Finance

Děti učíme milovat kulturu, sport, jezdíme na výlety, navštěvujeme restaurace... Zkrátka a dobře, učíme je poznávat svět. A to je správně. Stejně tak by ale měly vědět, že všechno něco stojí.

“Peníze nejsou na světě vším, ale jsou součástí našich životů a i to bychom měli naše potomky učit. Bavme se s dětmi, jak peníze našetřit i co udělat pro to, aby se nerozkutálely. Základem všeho je kapesné, které v životě dítěte hraje obrovskou roli,” říká zkušená maminka čtyř dětí a zakladatelka dětského klubu Štěpánka Štrougalová, která radí, kdy s kapesným začít, kolik dítěti dát a především jak mu pomoct s ním správně hospodařit.

Kdy vlastně začít

Možná to leckoho překvapí, ale první drobné kapesné klidně může dítě dostávat již v předškolním věku. Jsou to první krůčky k budoucí finanční gramotnosti.

Kolik je tak akorát?

Výše kapesného se jednoznačně odvíjí od možností rodiny. Ale také na jasném určení, k čemu bude sloužit. Dobrým nápadem je navyšování kapesného podle školních tříd. V první třídě deset korun na týden, ve druhé dvacet…

Za co vlastně utrácí

“Věnujte čas přesné domluvě s dítětem, co hradíte vy a co hradí ono. Palčivým tématem bývá u většího dítěte účet za telefon. Ideální je domluvu napsat na papír. Kdo platí jízdné, kdo obědy ve škole…, zda je kapesné opravdu jenom pro potěšení, nebo se z něj hradí i některé předem domluvené aktivity,” radí Štěpánka Štrougalová.

Každý měsíc, nebo týdně?

Menší děti určitě potřebují kratší časové intervaly. Doporučuje se jednou týdně. Starší děti, které mají s penězi nějaké zkušenosti, zvládnou jednorázové kapesné na celý měsíc.

Dohled s rozumem

Věřte dětem a nechte je samotné projít obdobím „jak naložit s penězi“.  Co pro nás rodiče může být naprosto zbytečná investice, jim může připadat životně důležité. Kapesné celé nebo v předem určené výši by mělo sloužit opravdu dítěti k jedinému – moct si s ním naložit, jak chce.

Den výplaty

“Nenechte nikdy situaci dojít tak daleko, že vám děti kapesné musejí připomínat. Stanovte si den a ten opravdu dodržujte. Běžte dětem příkladem. Pokud mají už své platební karty, pravidelnost zajistí termínovaný příkaz,” doporučuje Štěpánka Štrougalová.

Kapesné jako nástroj výchovy?

Nikdy nepoužívejte příděl nebo nepříděl kapesného jako výchovný prostředek. Pokud dítě chcete naučit hospodařit, nemůže se do této tematiky ještě proplétat vaše představa ideálního chování. Pokud máte s dítětem neshody, najděte jiné řešení než sáhnutí na kapesné.

Režim dovolené

Pokud se v zahraničí chcete vyhnout větám „Mami, chci, nutně potřebuji…”, dopřejte dětem na dovolené speciální kapesné.

“U těch menších doporučuju rozdělit kapesné do dvou dávek. Neumějí s penězi ještě tak hospodařit a většinou je utratí při první příležitosti. Pokud bude vědět, že v půlce pobytu dostane ještě pár drobných, nezkazíte si dennodenním prošením o něco krásné společné chvilky,” uzavírá Štěpánka Štrougalová s tím, že se může stát, že vám samotným někdy dojde hotovost.

Pokud budete mít jistotu, že si vždy budete moci půjčit od svého dítěte, můžete se velmi radovat – nad tím, že umí hospodařit a je v této oblasti připraveno na život.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat