Největšími lakomci jsou bohatí, kteří si myslí, že si své bohatství zasloužili a vydřeli

12.07.2018 | Finance

Nejštědřejšími lidmi jsou ti, kteří mají nejméně. Potvrdili to psychologové z Londýnské univerzity s tím, že největšími lakomci a sobci jsou bohatí lidé, kteří zastávají názor, že si své peníze zasloužili či vydřeli. Z několika experimentů pak vyšlo najevo, že lidé s vyšším míněním o sobě a majetkem jsou mnohem sobečtější a lakomější než ti, kteří mají málo a jsou pokorní.

Záleží na způsobu zbohatnutí

„Způsob, jímž člověk nahromadí svůj majetek, výrazně ovlivňuje to, jak je ochotný své bohatství sdílet s druhými. Lidé, kteří si peníze a majetek vydělali sami, ho mnohem více odmítají sdílet s druhými než ti, kteří ho zdědí nebo získají jinak,“ tvrdí autoři z Londýnské univerzity.

Tým doktorky Magdy Osman provedl experiment se skupinou osob. Některým přidělil vysoký status, jiným nízký. Lidé vyššího statusu dostali více peněz než lidé nízkého statusu. Později byli ti, kteří se snažili ve hře více, odměňováni vyššími částkami tak, aby nabyli dojmu, že jsou za úsilí odměněni.

Pozapomenutá empatie

Od počátku do konce experimentu lidé nízkého statusu s nejmenším příjmem a nejmenším množstvím peněz dávali na společné účely nejvíce. Hráči vysokého statusu byli lakomější od počátku, ale v průběhu hry dávali na společné účely o to míň, o co více nabývali dojmu, že si množství peněz zasloužili svým úsilím. Když bohatý hráč dostal peníze jen tak bez úsilí, byl mnohem štědřejší. Lakota rostla s pocitem, že si dotyčný bohatství zaslouží.

„Existuje řada tvrzení o tom, že empatie je tmel společnosti, který nutí lidi chovat se společensky. My jsme ale dokázali, že když jsou peníze důležité, empatie nehraje žádnou roli ve zlepšování společenských vztahů a společensky příznivého chování,“ tvrdí doktorka Osman.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat