Využijte hledání nové práce k lepší sebeprezentaci!

12.01.2015 | Finance

Poslední týdny se Lence vstává čím dál tím hůř, do práce vyráží každý den o chvilku později. „Ještě před rokem jsem se tam těšila“, běží jí hlavou, když fouká do svého voňavého cappuccina. Tehdy získala hned několik nových klientů a šéf se širokým úsměvem sliboval zvýšení jejího nízkého absolventského platu. To ale pod nejrůznějšími záminkami stále odkládá a Lenka už pochopila, že ji v téhle práci žádná změna k lepšímu nečeká. Její otrávenost roste, ale z hledání nové práce má obavy.

Kudy do nové práce?

Pokud jste podobně demotivovaní nebo jste se třeba nedobrovolně ocitli na Úřadu práce, nejspíš znáte pocity obav a nepříjemného tlaku. Při hledání práce je přitom klíčové, jak sebevědomě, zajímavě a pozitivně se budete svým budoucím zaměstnavatelům prezentovat. Nejprve prostřednictvím životopisu či motivačního dopisu. Když se vám podaří zaujmout, pak i osobně na schůzce. Proto se vyplatí dát si na maximálně vyladěném životopisu opravdu záležet. A pořádně zapracovat i na sebevědomí a pozitivním přístupu.

Zdravě sebevědomá prezentace

Sebevědomí bývá v našich zeměpisných šířkách stále ještě vnímáno negativně. I při psaní životopisu jsme často zbytečně skromní, navíc máme tendenci podceňovat jeho důležitost. Případným zaměstnavatelům se pak hlásíme prostřednictvím mnohokrát zkopírované textové šablony se suchým výčtem zkušeností, ve spěchu napsané za jeden večer. Skrze vágní, mnohokrát použité formulace přitom naše zkušenosti ani osobnost nemají šanci zazářit. A pozvání na pohovor či místo samotné dostane někdo jiný.

Prohlídka životopisu

Než hledat inspiraci v šablonách na internetu nebo zkoušet metodu pokus – omyl, je praktičtější nechat prověřit kvality vašeho CV ještě předtím, než váš životopis přistane v emailové schránce personalisty. Nebo je rovnou svěřit do rukou specialistů, kteří z vašich nejrozvinutějších schopností a nejzajímavějších zkušeností ušijí životopis na míru právě tomu zaměstnavateli, jemuž chcete nabídnout svou energii.

Stejně jako jsme zvyklí svěřovat péči o náš krásný úsměv zubaři a nesnažíme se o domácí opravy, je důležité nespoléhat se na vlastní literární talent nebo tipy rodiny, ale nechat si profil odborně zpracovat nebo získat profesionální a nezávislý názor třetí strany“, říká Jarmila Kacerlová, zakladatelka společnosti CV Profi.

Jaké jsou vaše silné stránky?

Předtím, než začnete psát svůj nový, zdravě sebevědomý životopis, nebo než odešlete materiály odborníkům, je dobré zaměřit se na vaši jedinečnost. Talent či zkušenosti, které právě z vás dělají výjimečnou asistentku, učitelku nebo účetní. Zkuste si vyhradit chvilku soukromí a napište si, v čem se cítíte silní, co se vám v předchozích zaměstnáních povedlo. Kdy jste cítili, že vás práce naplňuje a baví? Můžete zjistit, že myslíte na momenty, které s vaší oficiální pozicí přímo nesouvisejí: plánování vánočního večírku s kolegyní nebo skvělý pocit z perfektně dotažených podkladů pro prezentaci, s níž jste pomáhali šéfovi. Máte? Výborně! Postarejte se, ať ve vašem novém CV nechybí ty nejlepší z nich! Čím dřív budete mít v rukou dokonale vyladěné materiály, tím dřív získáte svou vysněnou práci!

V případě, že si stále nevěříte a z pouhé představy interview se vám rozbuší srdce, můžete využít pomoc kouče. I komunikaci při pohovorech lze docela obyčejně natrénovat. Stejně tak si můžete nechat opečovat i váš profil na LinkedIn. A jestliže vám sebedůvěra nechybí a toužíte po originální formě sebeprezentace, nechte si zhotovit osobní video prezentaci.

S čím vším vám při hledání práce mohou pomoci profesionálové?

- napíšou za vás odpověď na inzerát či motivační dopis

- zdarma zhodnotí kvality vašeho životopisu

- zpracují váš životopis tak, aby oslovil vaše potenciální zaměstnavatele

- vytvoří vám reprezentativní profil na LinkedIn

- poradí vám, jak uspět při pohovoru

- natočí vám video medailon

Další informace a tipy na hledání práce: cvprofi.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat