Úsměv zvyšuje důvěryhodnost

22.06.2015 | Finance

Klamat druhé při osobním styku můžeme také úpravou svých fyzických předpokladů. I nedůvěryhodný člověk může působit důvěryhodně, pokud se usmívá. A naprosto neschopný jedinec se širokou tváří bude na druhé působit mnohem kompetentněji než ten, kdo je schopný, ale má tvář úzkou.

Samozřejmě to platí ve chvíli, kdy nositele zmíněných rysů dobře nepoznáme. Ale tzv. haló efekt působí na všechny jedince bez rozdílu. Lidé mají tendenci určovat charakterové rysy druhých osob už z pouhého pohledu. Úsudek si mozek tvoří ve zlomcích vteřin.

Experimentální výzkumy dokazují, že jedinci mající usměvavý obličej, kdy obočí a koutky úst míří nahoru, jsou vnímáni jako osoby důvěryhodné. A majitelé širokých tváří jsou ve srovnání s úzkým obličejem vnímáni jako kompetentnější, tedy schopnější k výkonu vedoucích pozic.

Naše objevy dokazují, že obličejové rysy vyjadřující důvěryhodnost jsou navíc lehce ovlivnitelné, zatímco rysy vyjadřující kompetentnost a schopnosti už mnohem méně,“ tvrdí docent psychologie Jonathan Freeman z New York University.

Zatímco obočí a ústa lze protáhnout směrem nahoru (rys důvěryhodnosti) lehce pomocí svalů, šíři obličeje (rys kompetentnosti) lze ovlivnit stěží. Je dána strukturou kostí lebky, tedy tvrdými tkáněmi, které lze měnit jen stěží.

„Nicméně široké tváře jsou hodnoceny hůře, když se má vyjednávat v otázkách obchodních. Navíc muži, kteří mají velmi atraktivní rysy, jsou považováni za lepší spolupracovníky než ti, kdo mají široký hranatý obličej, který atraktivně působit nemusí,“ tvrdí autoři studie.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat