Zůstat s partnerem i po nevěře? Jde to. Ale má to svá pravidla

24.11.2010 | Sex a vztahy

Nevěra je situace, u které doufáme, že se odehraje pouze ve filmu, případně u sousedů. Dokonce i když si říkáme, že nevěra se žádné domácnosti nevyhne (tedy ani té naší), když ji u svého partnera odhalíme, stejně nás zaskočí a nezřídka zpanikaříme.

Co teď? Jak se situací naložit? Rozejít se? Najít si taky milence? Nebo zkusit vztah zachránit?

Konfrontace s nevěrou je vždy těžká. V našem vztahu zdánlivě vše funguje, kolikrát plánujeme dovolenou, rekonstrukci bytu, další dítě, a najednou šup, jako blesk z čistého nebe a vše je jinak. Je to podobné, jako když jedete autem po dálnici, posloucháte rádio nebo si povídáte a najednou řidič před vámi prudce zabrzdí a už jste v něm.

Ve chvilce máte život naruby

To, co byl před chvílí krásný den bez mráčku, je najednou černá můra. Co je navíc důležité, od té chvíle se změní to, jak se v autě cítíte. Dokud známe bouračku jen z televize, tak je nám sice jasné, že se může stát, ale není tak úplně zřejmé, že se může stát nám. Ale v momentě, kdy pomačkané plechy jsou najednou na našem autě, pocit bezpečí, který jsme do té doby v autě mívali, se ztratí. Protože už najednou máme svou vlastní zkušenost, že se to stát může.

Co udělat, aby vztah i přesto dál fungoval?

Ztráta důvěry a pocitu bezpečí je vlastně to nejtěžší, s čím se ve vztahu po odhalené nevěře musíme vypořádat. Když zjistíme, že partner má milenku, tak nás to naštve, cítíme se ponížené, rozčarované, vzteklé, bolí nás to, ale to vše bychom snad nějak překonaly. Ale jak si poradit s tou nepříjemnou vkrádající se otázkou, kterou bychom tak rády zahnaly: „Co když to udělá znova?“


Je vám nevěrný?
Chcete to zjistit? Citlivé poradenství! Kartářka Terezie

Nevracejte se k tomu, jak to bylo před nevěrou. Vytvořte nový vztah

Pomoct paradoxně může uvědomění, že v našem vztahu něco nefunguje. Mnozí by nejradši zavřeli oči a přáli si, aby to bylo zase jako předtím. Jenže ono právě „předtím“ něco mezi námi nefungovalo, a proto jako důsledek přišla nevěra. Už není možné předstírat, najednou to máme černé na bílém, že někde je nějaký nedostatek či něco nefunkčního. Partnera buď někde něco tlačilo, nebo mu chybělo a nám velmi pravděpodobně taky. Doteď jsme ale neměli důvod nebo potřebu o tom mluvit. Nicméně s odhalenou nevěrou vzniká skvělá příležitost otevřít třinácté komnaty a říct si vzájemně věci, ke kterým bychom se nikdy nedostali. Své nevyslyšené touhy, sny, přání, nebo naopak co nenávidíme a přitom snášíme, a to stejné si vyslechnout od partnera. Z toho všeho potřebujeme vytvořit nová pravidla, nové způsoby fungování, a vytvořit tak v podstatě nový vztah. Protože když budeme pokračovat stejně jako dosud, dřív nebo později se nevěra objeví znova…

Když se nám podaří vyříkat si mezi sebou, co nás štve, mrzí, trápí, většinou v tu chvíli i mizí jakási bariéra, kterou jsme mezi sebou měli. Mnohdy to vede k obnově přitažlivosti a nové chuti se milovat. A jak to zvládnout?

TIP Bety: Podvedl vás partner? Napište nám svůj příběh. Každých 14 dní vybereme jeden příběh, který získá odměnu 1000 Kč. Jako bonus se k vašemu životnímu příběhu vyjádří i naše kartářka a numeroložka Terezie, která se osobním výkladům věnuje už 10 let.

Čím méně víte, tím lépe

Doporučuji netýrat se představami, jak asi vypadala a jaká byla v posteli partnerova milenka. Bitvu máme předem prohranou, protože to nemáme nikdy šanci vidět reálně. Vše je totiž pouze na naší fantazii a ta to patřičně přikrášlí. A velmi pravděpodobně v náš neprospěch – vždyť on by si určitě nenašel ženu, která má větší zadek, povislejší prsa a je v posteli méně aktivní! Omyl. To je typické pro nás ženy, že si hledáme milence, který je „výš“ než náš partner. Ať společenským postavením, vzhledem, intelektem atp. Ale muži to takto nemají a klidně nás podvedou s „ošklivější“ nebo „hloupější“ ženou. Takže nemá smysl si představovat, jaká byla, a už vůbec ne se s ní srovnávat, protože tím si zbytečně jen vytvoříme peklo.

Psycholožka PhDr. Katarína Lomská Filasová se věnuje individuálním a párovým konzultacím. Pomáhá klientům zorientovat se v jejich životě, zbavit se nefunkčních vzorců chování a rozšířit svůj úhel pohledu o nové možnosti řešení problematických situací. Vede také semináře osobního rozvoje.
Vice na www.rozvoj-osobnosti.cz

Všechny články autorky:

Mám všechno, tak proč nejsem šťastná?
Pomoc! Jsem jako moje matka. Věty, co jsem nikdy nechtěla vyslovit
Odešel z ložnice... Má snad milenku?
Jak poznám, že je čas partnera opustit?
Hovory o sexu a nahota. Můžeme dítěti nějak uškodit?
Zůstat v nefunkčním vztahu, nebo být raději sama?
Má smysl setrvávat ve vztahu kvůli dětem?
Proč už nemám chuť na sex…?
Proč sis zase neuklidil! Říkáte tohle partnerovi i vy?
Nevěra… Opravdu musí být součástí našeho života?
Nevěra… Existuje způsob, jak jí předejít?
Biologické hodiny tikají. Mám mít dítě za každou cenu?
Proč nemůžete najít toho pravého? Víme, kde děláte chybu

Máma, manželka, kamarádka... Nesnažte se žít v rolích
Než si našel milenku, tak bylo vše v pořádku... Nebo ne?
Miláčku, nejsem moc tlustá?
Nechce se s vámi milovat? Třeba ani nemůže
Poučujete a sekýrujete partnera? Pak se nedivte, že s vámi nespí!
Nespí se mnou kvůli práci. Pravda, nebo výmluva?
6 důvodů, proč s vámi partner nespí. Jak na něj?
Kolik sexu je málo? Jak často se máte milovat?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat