Smutek po sexu: Zažila ho každá druhá žena!

09.10.2015 | Sex a vztahy

Smutek po sexu zažívají ženy mnohem častěji než muži. Téměř každá druhá žena jednou za život měla po sexu s partnerem negativní pocity. Ale nejčastěji postihují postkoitální deprese jedince, kteří zažili sexuálně násilné trauma, nebo ty, kteří se snaží s partnerem zcela splynout.

Po sexu pak zažívají trauma, neboť silný fyzický a emocionální zážitek splynutí a rozkoše je následován většinou odloučením. Muž se často odpojuje a usíná, nebo se ženě plně nevěnuje. To může u ženy vyvolat jak pocity plačtivosti, melancholie a deprese, tak úzkosti, rozrušení, a dokonce i agresivity.

Častěji se tyto pocity vyskytují u jedinců emocionálně reaktivních, tedy těch, kteří častěji propadají negativním emocím a smutkům.

Australští sexuologové vyzpovídali 230 pohlavně aktivních žen ve věku osmnáct až pětapadesát let. Šestačtyřicet procent z nich někdy zažilo po sexu s partnerem smutek. Pět procent trpělo symptomy postkoitální úzkosti.

„Výsledky naší původní studie v této oblasti teď byly potvrzeny mezinárodní studií u mnoha národů, podle níž mají postkoitální negativní emoce jistou evoluční funkci,“ tvrdí doktor Robert Schweitzer z Queensland University of Technology.

Ženy, které se nedokážou oddělit od partnera a mají tendenci s ním splývat, bývají úzkostnější, protože při sexu nebo po něm ztrácejí část svého já a kontrolu nad souloží. Někdy trvají deprese po souloži až čtyři hodiny. A samozřejmě ženu demotivují k dalšímu sexu.

Paradoxně v antickém Řecku známý lékař Galen napsal: „Každé zvíře je po souloži smutné, kromě ženy a kohouta.“







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat