5 věcí, které byste měla vědět, než na to »skočíte« v těhotenství

Milování během těhotenství. Dříve věc naprosto nemyslitelná, dnes pomalu přestává být tabu. Co je o něm ale dobré vědět?

Každá žena přistupuje k sexu v těhotenství jinak. Ale většina odborníků se shoduje v tom, že pokud tomu nebrání zdravotní důvody, není proč se milování vyhýbat. Některé těhotné se obávají, že s přibývajícími kilogramy a zakulacujícím se bříškem už nemohou partnera přitahovat, ale opak je pravdou! Většina mužů považuje svou těhotnou partnerku za super sexy!

A co byste měli vědět, než na to „skočíte“?

1. Zvýšená chuť na sex je přirozená...

Některé ženy se s příchodem těhotenství nestačí divit. Chuť na sex totiž mají ve srovnání s dřívějškem několikanásobně větší! Mohou za to hormony, konkrétně testosteron (ale i progesteron a estrogen), kterého vaše tělo během gravidity tvoří více. Takže ne, nejste „divná“, ani nemáte žádný důvod k obavám.

2. ...ale zrovna tak i naprostá nechuť k milování

Zatímco některé ženy by se během těhotenství „umilovaly“, jiné mají pocit, že sex je to poslední, na co mají náladu. Příčin je opět hned několik, ale v prvním trimestru to bývá především nevolnost a únava, v tom třetím pak zase vyčerpanost a nepohodlí způsobené rostoucím bříškem a dalšími změnami ženského těla. Nenechejte se hlavně do ničeho nutit.

3. Dítěti neublížíte

Představy o tom, jak sex uškodí vašemu nenarozenému děťátku, se v drtivé většině případů nezakládají na pravdě (a ne, váš partner ho opravdu nemůže „šťouchnout“). Pokud vám lékař milování nezakáže, je dovoleno! A jestli stále ještě pochybujete, zeptejte se ho! Ano, jsou určité situace, kdy se sex během těhotenství nedoporučuje (u žen s rizikovým těhotenstvím, s historií potratů, u těhotných s potížemi s placentou apod. – na to vás ale lékař jistě upozorní), ale většina těhotných si může užívat, jak chce!

4. Krev po milování je normální

Špinění“ po sexu je přirozené a je důsledkem překrveného děložního čípku. Takže pokud se objeví lehké krvácení i u vás, není nutné panikařit (navíc během chvilky ustává). Ovšem pokud pozorujete silnější krvácení (například to podobné menstruačnímu), případně se objeví krevní sraženiny apod., vyhledejte lékaře.

5. Mohou se objevit i křeče/stahy

Některé ženy přibližně 20 až 30 minut po sexu cítí lehké křeče či kontrakce. Může za to prostaglandin, který je obsažen ve spermatu. Nebojte, nic se neděje, je to zcela přirozená reakce. Nemusíte se obávat, že začnete předčasně rodit nebo jinak ublížíte miminku. Pokud se vám však budou stahy zdát příliš silné, vyhledejte lékaře.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat