Proč byste měla spát nahá?

Většina lidí spí pod peřinou s pyžamem či ve spodním prádle. Často se domnívají, že je to hygieničtější. Jenže pokud není člověk čuňátko a před odchodem do postele si umyje rozkrok a hýždě, je naopak mnohem hygieničtější spát nahý. Navíc to prospívá pleti, která vypadá déle mladistvá, prohlubuje to blízkost s partnerem a také to přispívá k udržení štíhlé postavy.

Vědeckých studií zabývajících se kvalitou spánku jsou tisíce. Mnohé se zaměřují také na to, jak nahota pod přikrývkou ovlivňuje spánek. A výsledky jsou pozitivní. Nazí lidé nejenže lépe spí, ale jsou také zdravější.

Spodní prádlo, pyžamo či jiný oděv pod peřinou zhoršují hygienu intimních partií. Podporují množení bakterií a kvasinek. Naopak odhalené genitálie lépe dýchají a jsou čistější.

Nahota také prospívá pleti. Pokud je pokožka přehřátá, což se při nošení oděvu pod přikrývkou děje, netvoří se dostatek melatoninu a růstového hormonu. Takže pleť rychleji stárne. Pro sekreci těchto hormonů je zapotřebí nižší teplota.

Nahota a nižší tělesná teplota v noci prospívají také metabolismu, ten je rychlejší a podporuje vznik hnědého tuku, který je zase prevencí obezity.

Nízká teplota pozitivně ovlivňuje také spánek, čím chladnější je tělo, tím tvrději člověk spí. Odborníci na spánek lidem trpícím nespavostí doporučují nastavení nízké teploty v ložnici a před ulehnutím do postele ochlazení polštáře a přikrývky.

Látka na těle představuje nejen mechanickou bariéru, ale také psychologickou. Partneři, kteří spí nazí, mají k sobě blíže a pevnější vztah. Přispívá k tomu častý kontakt holé kůže, který v mozku podporuje sekreci hormonu oxytocinu. Ten, jak známo, je také hormonem lásky a připoutání k blízkým.

Nahota v ložnici pod peřinou má také blahodárný vliv na psychiku. V bezpečí vlastní postele se člověk dokonale uvolní a cítí svobodně. Fyzická svoboda – odpoutání se od sevření v oděvu, a je přitom jedno, jak volný je – se totiž v mozku překládá do psychologického pocitu svobody.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat