S věkem sice sexu ubývá, ale je lepší

27.12.2016 | Sex a vztahy

Obecně se i mezi odborníky soudí, že s věkem upadá pohlavní aktivita lidí kvůli zhoršujícím se sexuálním funkcím. Jenže moderní výzkumy odhalují, že tomu tak není. Nebo je to alespoň tvrzení zavádějící. Sice klesá frekvence pohlavních styků, ale zato roste jejich kvalita. Starší lidé si sex umějí lépe užít a bývají uspokojenější, i když čelí zdravotním problémům.

Tvrdí to také psychiatři Miri Forbesová a Robert Krueger z University of Minnesota spolu s kolegou Nicholasem Eatonem ze Stony Brook University. Podle jejich zjištění platí obecné reálie týkající se stáří také na pohlaví život. Člověk se stává zkušenějším a jeho dovednosti se zlepšují. To se promítá také do sexu, který si lidé vyššího věku umějí lépe užít, víc vychutnat a intenzivněji prožít.

Kvantita versus kvalita

Nové průzkumy dokazují, že většina lidí starších šedesáti let je sexuálně aktivní. A třebaže je fakt, že tyto ročníky mají mnohem více zdravotních potíží, které jim mnohdy brání sex si užívat v plném rozsahu jako lidé zdraví, neznamená, že prožitky ze sexu mají starší lidé horší než ti mladší.

Jak to platí i v jiných případech, kvantita neznamená nutně také vyšší kvalitu. A třebaže studie zmíněných autorů vychází ze subjektivního hodnocení a neodhaluje tedy obecnou kvalitu sexu, osobně lidé po šedesátce hodnotí svůj sexuální život mnohem lépe a jsou uspokojenější než lidé mladší.

„U starších lidí zvláště platí, že být sexuálně aktivní znamená žít déle a zdravější život. Víme už, že úpadek kvality sexuálního života silně souvisí s faktory, které lze měnit, takže je snadné se zaměřit na sexuální dovednosti, představy a postoje v klinické praxi,“ shrnují autoři z Minnesoty a New Yorku.

Prevence je základ

Polovina mužů po sedmdesátce provozuje aktivní pohlavní život. Tuto informaci by si měli přečíst mužové především mladí, aby počítali s tím, že i za mnoho let jejich sexuální touha nepoleví. Jenže zdravotní stav už jí nemusí stačit. Problémy s prostatou a erekcí jsou jedněmi z mála, které sex ve vyšším věku komplikují.

Polovina mužů po padesátce má problémy s prostatou. Prevenci je potřeba zahájit už od puberty – zdravý životní styl, dostatek pohybu a pravidelný sex, ať už se jedná o onanii v časech, když muži nemají partnerky či partnery.

Vědci z Manchesterské univerzity tvrdí, že čtyřiapadesát procent mužů a jednatřicet procent žen po sedmdesátce provozuje aktivní pohlavní život. Třetina z těchto aktivních seniorů tvrdí, že má sex dokonce často, což znamená minimálně dvakrát do měsíce.

„Je důležité, aby profesionálové pracující ve zdravotnictví podle těchto objevů jednali a hovořili častěji se staršími lidmi o jejich sexuálním zdraví. Nesmí být jednoduše u těchto věkových skupin považováno za jasné, že je to už téma irelevantní,“ míní doktor David Lee z Manchesterské univerzity.

Starší muži většinou mívají problémy s erekcí a dosažením orgasmu. Starší ženy se vzrušením, zvlhčením vagíny a dosažením vyvrcholení.

Muži se ale ve srovnání s ženami zabývají svými sexuálními funkcemi a aktivitami více, a s rostoucím věkem se muži trápí více než ženy. Sexuálně aktivní seniorky jsou se svým celkovým sexuálním životem spokojenější než muži. Navíc u nich s rostoucím věkem poklesá míra neuspokojení,“ doktor Lee. 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat