Potvrzeno. Souložíme kvůli tomu, abychom měli lepší imunitu

21.01.2017 | Sex a vztahy

Člověk se nevěnuje sexu jenom kvůli rozmnožování. Nicméně za bohatý sexuální život lidé vděčí jen díky tomu, že se naši dávní předci začali rozmnožovat právě pohlavně. Vědci se dlouhodobě domnívají, že právě sexuální rozmnožování posiluje imunitu a dává organismům výhodu při boji s infekcí. Nové výzkumy tuto hypotézu potvrzují.

Organismy se většinou rozmnožují buď pohlavně, nebo partenogeneticky. Jen málokterý druh zvládá obojí. A právě výzkum těchto výjimečných druhů života pomáhá pochopit, proč evoluce pohlavní rozmnožování vymyslela. Kvůli míchání genů, díky čemuž pak hostitelské druhy dokážou lépe zvládat infekce a parazity.

Mikroskopičtí korýši zvaní perloočky se dokážou rozmnožovat jak pohlavně, ta nepohlavně. Srovnání několika generací z obou typů rozmnožování prokázalo, že jedinci vzniklí ze splynutí vajíčka a spermie dvou rodičovských jedinců jsou odolnější vůči infekcím než ti, kteří vznikli z jednoho rodiče.

„Jednou z nejstarších otázek evoluční biologie je, proč existuje sex, když nás stojí tolik času a energie. Pohlavní rozmnožování vysvětluje přítomnost pavího ocasu a jeleních parohů… Ale pokud by se samice rozmnožovaly bez oplození, její potomci by brzy převládli, každá další generace by zdvojnásobila tu předchozí, zatímco u pohlavního rozmnožování musejí najít samce, kteří sami musejí investovat do soubojů a předvádění. Takže proč nejsme obklopeni klony? Odpovědí je kondice potomků z obou typů rozmnožování. Ti z pohlavního jsou odolnější a méně nemocní,“ vysvětluje doktor Stuart Auld z University of Stirling.

Plodný prosinec

Mimochodem, uvažujete-li o tom, že byste si s partnerem či partnerkou pořídili miminko, je ten nejlepší čas! Jak to? Páry ze severní části polokoule toužící po miminku mají nejlepší šanci počít potomka v období kolem Vánoc. Vyplývá to z analýzy dvaapadesáti milionů těhotenství z posledních dvanácti let. Nejvíce úspěšných početí připadá právě na měsíc prosinec. Vědci z Indiany také zjistili, že nejméně úspěšní jsou rodičové snažící se počít dítě v létě.

Ženy, které navíc počnou v prosinci a lednu, dostávají během posledního trimestru hodně slunečního záření, které zvyšuje hladinu vitaminu D a usnadňuje porod a hlavně podporuje zdravý vývoj dítěte.

„Naopak pokud žena počne v červnu, pak v první a nejcitlivější fázi těhotenství na ni působí velké množství pesticidů, které se dostávají s prachem do atmosféry s postřiky a sklizní zemědělských plodin,“ tvrdí doktor Paul Winchester z Indiana University.

Jeho tým zjistil, že nejvíce dětí se rodí v září. Ty jsou počaty právě kolem Vánoc. A větší úspěchy slaví s početím také rodiče, kteří musejí spoléhat na umělé oplození.

„Porod v září dává evoluční smysl. Sklízíme úrodu, plodin a jídla je veliké množství. A než začnou chladné měsíce, dítě i matka zesílí,“ tvrdí doktor Winchester s tím, že studiem historických dat také prokázal zhoubný vliv pesticidů na početí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat