Vysocí muži nejsou zdatnější, přesto jsou pro ženy přitažlivější

22.07.2017 | Sex a vztahy

Ženy dávají přednost nadprůměrně vysokým mužům. Může za to miliony let trvající evoluce, která v nich vypěstovala silnou sexuální přitažlivost k vysokým příslušníkům opačného pohlaví. A to kvůli lepším genům.

Tedy v pravěkých dějinách platilo, že nadprůměrně vysoký muž musel mít velmi kvalitní geny. Stát se vysokým v době strádání a těžké fyzické dřiny nebylo snadné. Jenže nové výzkumy naznačují, že vysocí muži dneška čerpají z evoluční výhody neprávem. Jejich imunita není silnější než u mužů menší postavy.

Vše prozradily vakcíny

Tvrdí to imunoložka doktorka Judyta Nowak z Vratislavské univerzity. Polská vědkyně sledovala reakci mužů a žen různé postavy na očkování vakcínou proti chřipce a tetanu. Reakce imunitního systému vysokých mužů nebyla nijak lepší než v případě mužů průměrné či podprůměrné výšky.

„Nezjistili jsme žádný vztah mezi výškou postavy a analyzovanými parametry imunity u obou pohlaví. To může naznačovat, že v západní společnosti nesouvisí ženská preference vysokých mužů s dobrými geny pro schopnější imunitu. Naše výsledky naznačují, že ve studované populaci neexistuje vztah mezi výškou postavy a lepší adaptivní reakcí imunity a vrozenou imunitou,“ tvrdí doktorka Nowak. Své závěry opírá o experimenty u polské populace.

Výška přesto pomáhá

Výzkumy antropologů a psychologů dokazují, že žena dává přednost vyšším mužům a muži menším ženám. Platí, že ideálně má muž 1,09násobek výšky postavy ženy. Pro ženu vysokou 170 centimetrů je ideálním mužem ten s výškou postavy 185 centimetrů.

„Podle teorie o přírodním výběru dobrých genů jsou ženské preference mužů s lepší kondicí založeny na touze zplodit co nejzdravější potomky. Výzkumy dokazují, že ve většině kultur ženy dávají přednost vyšším mužům a že je to nejdůležitější rys mužské atraktivity. Vyšší muži mají větší šanci se oženit a zplodit potomky, také mají šanci mít víc partnerek či se znova oženit,“ dodává doktorka Nowak.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat