Lidé se raději vzdají sexu než cukru

V západní společnosti jednadvacátého století přestává být pravda, že aktivity, které činí člověka nejšťastnějšími, jsou sex a intimita. Na prvním místě se brzy objeví cukr.

Vyplývá to z analýzy odpovědí sociologického průzkumu, v němž se vyslovily dva tisíce osob. Mimo jiné také vyšlo najevo, že každý desátý člověk nedokáže být jediný den bez cukru. Čtvrtina lidí nemá zájem vzdát se cukru ani tehdy, když přímo pociťuje, že to škodí jejímu zdraví. A desetina Britů v průzkumu tvrdila, že démonizace cukru je stejný nesmysl jako démonizace kávy, vajec či másla před dvaceti roky.

„Pokaždé, když jíme něco obsahujícího cukr, živí se na něm bakterie v našich ústech a produkují škodlivé kyseliny, které vyvolávají zubní kaz… Kromě zdravějších zubů mají lidé nekonzumující cukr častěji normální postavu, nejsou obézní, mají kvalitnější pleť a více energie,“ tvrdí doktor Henry Clover ze společnosti Simplyhealth, která průzkum provedla.

Jak překonat závislost?

Odborníci již v současnosti otevřeně mluví o tom, že spousta z nás je na cukru prostě závislá. A to rozhodně není dobrá zpráva pro naše zdraví. Jak se závislosti zbavit a prospět nejen postavě, ale organismu celkově?

Příjemné s užitečným

Psychologové a odborníci na zdravou výživu radí najít si aktivitu, která by mohla konzumaci sladkostí nahradit. Může to být boxování do pytle, běh, zklidnění u jógy, malování na hrníčky, košíkářství…

Každý z nás relaxuje u něčeho jiného, ale když chutě na sladké vyřešíte pohybovou aktivitou, spojíte příjemné s užitečným. Nejenže za pár minut budete pyšní sami na sebe, že jste odolali pokušení, ale zároveň díky vyplavení endorfinů (hormony štěstí) vám sladké přestane chybět.

Snadné náhrady

Příjem cukru se ale dá snížit i jinak. Ten bílý, rafinovaný, který tělu absolutně nic nedá (však se mu přezdívá bílý zabiják století nebo jed), by měl z vašeho života zmizet. Když ne úplně, tak jeho konzumaci aspoň o něco snižte a nahraďte ho medem či stévií.

Při vaření se zase spolehněte na výraznou chuť koření, díky kterému ani nepostřehnete, že v jídle chybí lžíce cukru. Hlavně demagogicky nepodléhejte přesným postupům v receptech. Když se píše hrnek cukru, neznamená to, že ho tam celý musíte dát. Vystačíte si se třetinou. Nebo s žádným hrnkem. Vezměte třeba již zmiňovaný med.

Zdroj: https://worldhealth.net/news/would-you-rather-have-donut-or-sex/, https://www.dailymail.co.uk/health/article-4888410/Half-Brits-sex-sugar.html







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat