Neplodný muž změnil životní styl. Po roce má desetkrát více spermií

Sedmadvacetiletý Freddy Shaw si myslel, že žije zdravě. Pravidelně chodil do posilovny, jedl pestrou stravu a vyhýbal se ponocování. Když mu tak na klinice pro vyšetření spermatu oznámili, že je neplodný, byl v šoku. V jeho ejakulátu bylo tak málo spermií, že bez umělého početí nemohl zplodit dítě. Finanční poradce z Kentu šel do sebe a výrazně změnil svůj životní styl. Po roce se jeho počet spermií zvýšil desetkrát a z něj se stal jeden z nejplodnějších mužů dneška. Proto svůj příběh sdílí, aby inspiroval mnohé muže mající depresi z toho, že možná nezplodí dítě.

„Nebudu lhát. Když mi oznámili, že jsem neplodný, cítil jsem se jako vykleštěný. Slyšet najednou, že možná ne vše bude v pohodě, byla tvrdá rána,“ přiznal Shaw deníku The Sun.

Profesor Tim Child z Oxfordské kliniky Fertility analyzoval jeho životní styl, aby se pokusil zjistit, proč má Freddy tak nízký počet spermií. A přestože neměl nadváhu a byl svalnatý, našlo se dost slabin.

Životní styl, co spermiím neprospívá

Obezita a nedostatek pohybu jsou sice významnými faktory poškozujícími plodnost muže, ale nadměrná konzumace alkoholu a kouření škodí ještě více. A Freddy si dopřál krabičku a půl týdně a třikrát týdně zašel do baru na pár piv. S cigaretami tak přestal úplně a alkohol si teď dopřává jen třikrát do měsíce.

Nejen doma přitom sedával s notebookem na klíně. Ten však produkuje velmi vysokou teplotu zahřívající varlata. To spolehlivě snižuje kvalitu i počet spermií v ejakulátu. Takže dalším krokem ve změně životního stylu bylo, že už nikdy nepracoval s laptopem na klíně. Začal také nosit volné trenýrky místo upnutých a ve sprše snížil teplotu vody a trávil v ní co nejméně času nezbytného k vykonání hygieny. I v práci každou hodinu vstane a chvíli se prochází, aby se varlata sezením nepřehřívala.

Co vyřadit z jídelníčku

Velkou změnou prošel také jídelníček. Protože Shaw často cestoval, stravoval se občas na benzince či v rychlém občerstvení. A miloval steaky. S tím je teď konec. Jídlo si připravuje doma dopředu, aby nemusel spoléhat na benzinku či fast food.

Zcela vyloučil červené maso (hovězí steaky a vepřové), začal jíst ryby, spoustu zeleniny a ovoce. „Prostě jsem se vrhl na středomořskou stravu,“ svěřil deníku The Sun.

Milovník kávy omezil také její konzumaci a začal pít naopak mnohem více vody. A změnu prodělal rovněž jeho pobyt v posilovně. Zatímco dříve spíš pumpoval železo, aby měl objemné svaly, poslední rok strávil v péči fitness trenéra a začal se věnovat pestré paletě cvičení a celému tělu, aby bylo v rovnováze.

Když promluví čísla

Po roce promluvila zcela jasně čísla. Zatímco při prvním vyšetření měl v ejakulátu jen 5,9 milionu spermií na mililitr, zatímco průměrný muž má dnes kolem patnácti až dvaceti milionů spermií v mililitru, po roce nového životního stylu se zvýšil počet pohlavních buněk na 51 milionů v mililitru, což mají nejplodnější a nejzdravější muži v populaci.

„Mnoho faktorů moderního životního stylu může negativně ovlivnit počet spermií v ejakulátu a také jejich kvalitu. Jde především o špatnou stravu, obezitu, nedostatek pohybu, kouření, nadměrnou konzumaci alkoholu a rekreačních drog,“ dodal profesor Tim Child z Oxford Fertility Clinic v rozhovoru pro The Sun.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat