Lže, podvádí a má milenku? Jen s ním cloumají hormony

Lže, podvádí a má milenku? Pak má v těle příliš mnoho testosteronu, myslí si vědci. Nebo je to celé úplně jinak? Takhle hormony cloumají s etikou člověka!

„Vaše hormony určují vaši etiku,“ říká výzkum Harvardovy a Texaské univerzity v americkém Austinu. Tamní vědci se domnívají, že konkrétně hladiny mužského pohlavního hormonu testosteronu a stresového hormonu kortizolu ovlivňují to, jestli je dotyčný věrný!

Sám sobě mentorem i vůdcem

„Přestože věda o hormonech a chování pochází z počátku 19. století, naše vědecká zjištění dokazují, jak mocný a všudypřítomný je vliv endokrinního systému na lidské chování,“ nechává se slyšet profesor psychologie Robert Josephs. Jak si tohle vysvětlit?

Výzkumní pracovníci se zeptali 117 účastníků, zda by mohli vyřešit matematický test, následně kvalifikovat sami sebe a ohlásit počet správně vyplněných problémů. Všichni přitom byli informovaní o tom, že větší počet vyřešených problémů představuje více peněz. 

Testosteron neovlivňuje jen sexuální touhu

Ze vzorků slin, které byly odebrány před a po testu, vědci zjistili, že jedinci se zvýšenou hladinou testosteronu a kortizolu hlásili mnohem vyšší počet správně řešených problémů.

„Zvýšený testosteron snižuje strach z trestání a zvyšuje citlivost k odměně. Zároveň dodává odvahu k podvádění. Kortizol zase poskytuje důvod k obelhávání a klamům,“ říká Robert Josephs s tím, že účastníci, kteří prokazatelně podváděli, po testu zaznamenali snížení emočního utrpení, jako by jim balamutění poskytlo nějaký druh úlevy.

Lze přírodu obelstít?

„Snížení stresu je doprovázeno silnou stimulací center odměn v mozku, takže tyto fyziologické a psychologické změny mají nešťastný důsledek posilování neetického chování,“ objasňuje profesor Josephs. Znamená to snad, že vyšší hladina mužského pohlavního hormonu jedince předurčuje k podvádění i nevěrám?

Snížení hladin samotného hormonu nemusí zabránit neetickým epizodám. Taky je nutné poznamenat, že jóga, meditace a cvičení snižují hladinu kortizolu, ale nemusí nutně snížit hladinu testosteronu. Celá situace se tak musí pouze přijmout. Někdo je holt věrný a poctivý už „od přírody“, jinému něco takového absolutně nic neříká.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat