Originální a extrovertní muži mají nejvíc sexu

Jak souvisejí rysy osobnosti s úspěchem v intimním životě a vztazích mužů a žen se rozhodli zkoumat psychologové z Brisbane. Sledovali úspěch při seznamování, kvalitu a frekvenci sexuálního života pěti tisíc mužů a žen a srovnali to s jejich rysy osobnosti podle analýzy tzv. velké pětky. Z výsledků je zřejmé, že vlastnosti jako extroverze, originalita a kreativita, vřelost a vlídnost, svědomitost a stabilní emoce zajistí mužům vysokou šanci sbalit ženu, po níž touží. A jsou to právě tito muži, kdo mají nejaktivnější sexuální život a také více dětí.

Miliony mužů přitom tráví spoustu času v posilovně prací na své postavě v domnění, že dokonalé tělo jim pomůže udržovat si aktivní pohlavní život a zvýší jejich šanci rychle vytvořit vztah se ženou. Jenže měli by spíš pracovat na svých psychologických charakteristikách. Svaly totiž nezajistí mužům tak aktivní pohlavní život, jako dobré osobnostní vlastnosti.

Velká pětka

Z analýzy vyplývá, že nejkratší dobu na trhu nezadaných shánějících partnerku zůstávají muži vstřícní, milí, vlídní, emočně stabilní, extrovertní, svědomití a tvořiví či originální. Tedy ti, kteří mají vysoké skóre v těchto vlastnostech velké pětky – otevřenost novým zkušenostem (openness), svědomitost (constientiousness), extraverze a přívětivost. Naopak mají velmi nízké skóre v páté vlastnosti – neuroticismu (emoční labilitě).

Nicméně stejný vztah neplatí u žen. U nich osobnostní rysy nesouvisejí s tím, jak kvalitní sexuální život a kolik děti mají. Je tedy zřejmé, že ženy dávají u mužů přednost obsahu (psychologické atraktivitě), zatímco muži ještě stále upřednostňují fyzickou atraktivitu žen.

Co platí pro muže, neplatí pro ženy

„Napříč historií pomáhaly mužům a ženám vlastnosti, které je zvýhodňovaly v soutěži, k větším úspěchům v jejich zaměstnání, sportu, uměleckých výkonech, při získávání a zajištění zdrojů a také při přežití. Nicméně málo víme o tom, jak tyto výhody nebo nevýhody v osobnostních rysech ovlivňují jejich sexuální aktivity a počet dětí,“ uvedl doktor Stephen Whyte z Queensland University of Technology v rozhovoru pro australský deník The Mail.

Z analýzy podle něj vyplývá, že zatímco muži mající vysoké skóre ve většině pozitivních vlastností velké pětky je zvýhodňují v reprodukci, mají více sexu a také více potomků, neplatí to u žen. U nich totiž mezi těmito výhodnými vlastnostmi a úspěchem v reprodukci vztah neexistuje.






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat