Proč nemáte chuť na sex? Zde je 7 nejčastějších důvodů

Snížená sexuální touha nebo přímo nechuť je strašákem současnosti. Taky pociťujete, že už „to“ není jako dřív? Myslíte si, že na vině je únava či práce? Příčin je mnohem víc! Zde je 7 nejčastějších vedlejších důvodů a nenápadných okolností, které zabíjejí chuť na sex!

Odbornice z portálu WomansDay.com mají jasno: I sebemenší detail ohrožuje milostný život! Na co si dávat pozor?

1. Vzhled ložnice

Jak vaše ložnice právě vypadá? Máte neustlanou postel? Na nočním stolku je centimetrová vrstva prachu a všude jsou poházené časopisy? Odborníci říkají, že chaotický nepořádek v ložnici má vliv na mírné deprese a upadající sexuální touhu. „Víme, že ženy se oproti mužům více nechávají rozptýlit tím, co se neslučuje se sexem,“ říká psycholožka Debby Herbenick.

Co s tím? Sejde z očí, sejde z mysli. Poštu, účty, televizi přesuňte do obýváku, nebo do jiné místnosti, která není spojená se spánkem a sexem. Ukliďte, co se dá. Nezapomeňte pořádně vyvětrat.

2. Hněv

Pokud tápete, proč vaše sexuální touha už není tím, co bývala, má to zřejmě překvapivý podtext: potlačovaný hněv. Podle Pepper Schwartz, expertky na vztahy, je to jedna z nejčastějších příčin nízkého libida u žen. „Ženy, které v sobě mají spoustu hněvu ke svému partnerovi, nemají chuť na sex. Hněv ruší všechny touhy.“

Co s tím? „Vypátrejte zdroj hněvu a řešte ho s ním,“ radí doktorka Schwartzová. Ať už je to vztek na nedostatek jeho empatie nebo skutečnost, že včera neumyl nádobí, nenechte negace, aby váš vztah ovládly. Vyříkejte si to z očí do očí. Vyčistí se vzduch.

3. Perfekcionismus

Polštáře musí být načechrané a narovnané v řadě, světlo ztlumené, dítě nakrmené přesně v šest… Zní vám to povědomě? „Perfekcionismus klade obrovskou zátěž na sexuální touhu," říká psycholožka Elizabeth Lombard z Dallasu. Podle ní si perfekcionista myslí, že je třeba být dokonalý, cítit se dokonalý, mít dokonalého partnera i perfektní životní prostřední. „Dokonalost je samozřejmě nemožná. Z tohoto důvodu je perfekcionista vystresovaný a řeší nedostatky, než aby si užíval čas se svým partnerem.“

Co s tím? Doktorka Lombardová doporučuje dát si pauzu. Dejte si za cíl pobavit se a užít si intimitu. To je všechno, co potřebujete. Nic víc neřešte.

4. Ekonomika

Finanční starosti mají vážný dopad na libido. „Obavy mohou vyčerpat veškeré sexuální touhy, a to nemusí být o vztahu či pohlaví," vysvětluje doktorka Lombardová.

Co s tím? V posteli nepřemýšlejte o tom, jak a čím zaplatit hypotéku. „Dovolte si bát se pouze v určitých obdobích dne. Může se to zdát divné, ale výzkum ukazuje, že to skutečně sníží vaše znepokojení," říká doktorka. A dodává, že fyzická intimita je skvělý způsob, jak bojovat proti stresu a starostem. Sex je forma terapie.

5. Nevyřešené trauma

Úmrtí blízkého, rozchod před třemi roky, ztráta zaměstnání apod. Lombard uvádí, že post-traumatické stresové poruchy se ozývají i po letech od průběhu událostí.

Co s tím? „Odpusťte tomu, kdo vám křivdil, a taky si nechte odpustit. Pokud se obviňujete za nějaký čin, vyhledejte odbornou pomoc. Vy i vaši blízcí si to zaslouží,“ říká odbornice.

6. Vysoká hladina cholesterolu

Nedávný článek v The Journal of Sexual Medicine našel souvislost mezi vysokým cholesterolem a problémy se vzrušením a orgasmem.
Co s tím? Změňte svůj jídelníček! Snižte množství živočišných tuků, konzumujte spíš ovoce, zeleninu a další potraviny bohaté na vlákninu, která může zabránit vstřebávání cholesterolu v krvi.

7. Antikoncepce

Je ironií, že prostředek, díky kterému je sex více uvolněný, zároveň potlačuje touhu. Antikoncepce zvyšuje vázání pohlavního hormonu globulinu, který snižuje hladinu testosteronu.

Co s tím? Vraťte se zpět ke kondomům (nejsou tak špatné), nebo se poraďte se svým lékařem o jiné formě ochrany, zvlášť pokud se potýkáte s vaginální suchostí, která je velmi často příčinou sexuálního nezájmu.

A co tlumí vaši vášeň?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat