Berete antikoncepce? Pak muž se kterým »spíte«, není ten PRAVÝ!

Hormonální antikoncepce nepatří k ideální metodě prevence nechtěného početí. A to z mnoha důvodů. Jedním z nich je ten, že mění chování žen a především jejich vnímání klíčových vlastností u partnera. Další výzkum, tentokrát z Floridy, dokládá, že ženy užívající hormonální antikoncepci si jako partnera častěji zvolí muže, který jí začne být odporný ve chvíli, kdy tuto antikoncepci vysadí.

Vnímání atraktivity u mužů je řízeno řadou biologických a dalších faktorů, které žena vnímá podvědomě. Nejdůležitějším signálem je pak mužova pachová stopa. Ženě stačí zlomek vteřiny na to, aby zjistila, jestli je muž vhodným partnerem pro předávání genetické informace a pro plození potomků. Když jí voní, má totiž odlišné geny a je přitažlivý. Když jí ale páchne, žena je mužem silně odpuzována. A to proto, že dotyčný má podobné geny a není pro ni přitažlivý ani vhodný k plození potomků.

Jenže. Tohle vnímání platí jen u žen, které nejsou na hormonální antikoncepci. Vědci před lety potvrdili, že hormonální antikoncepce totiž s celým systémem zamíchá. Ženě nepáchnou nevhodní muži, takže s nimi třeba začne žít. A citově se s nimi prováže. Jenže pak – když chce dítě – musí antikoncepci vysadit a náhle se jí muž může začít silně protivit.

Vědci z Floridy teď zjistili, že to platí nejen o čichovém vnímání, ale také o vizuálním. Ženy na hormonální antikoncepci si klidně zvolí za muže partnery, kteří nejsou příliš atraktivní. Když pak ale pilulky vysadí, muž je přestane přitahovat a začnou být po jeho boku značně nespokojené.

„Tyto objevy naznačují, že hormonální antikoncepce může mít nechtěné důsledky na intimní vztahy žen,“ tvrdí autoři z Floridy ve věstníku americké Národní akademie věd.

Doktorka Michelle Russellová z Florida State University v několika experimentech prokázala, že ženy žijící s partnerem, který byl relativně (posouzeno jinými) málo přitažlivý, byly s tímto partnerem nespokojené po vysazení hormonální antikoncepce. Zatímco ženy žijící s velmi atraktivním mužem (opět posouzeno nezávislými hodnotiteli) byly po vysazení hormonální antikoncepce ještě spokojenější.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat