Psychika ničí milostnou touhu žen více než hormony

05.08.2018 | Sex a vztahy

Ženská sexuální touha je mnohem složitější fenomén, než vědci dosud tvrdili. Většina teorií o ženském libidu – především těch medicínských – se opírala o hormony. Jenže podle nových výzkumů hraje daleko větší roli psychika, třeba spokojenost se vztahem, než hormony.

Ne, že by hormony neovlivňovaly sexualitu ženy vůbec, ale zřejmě je jejich účinek podřízen právě psychologickým faktorům.

Když velí emoce

Mužský pohlavní hormon testosteron se v malém množství tvoří také u žen. Zatímco u mužů je ho více a ovlivňuje podstatně mužské sexuální funkce, u žen sice také ovlivňuje libido, ale méně, než se dosud soudilo.

Zatímco hladina testosteronu a dalších pohlavních hormonů byla uváděna do souvislosti s ženskou sexuální touhou, náš rozsáhlý výzkum naznačuje, že psychosociální faktory ovlivňují mnoho aspektů sexuálních funkcí. Ženská emocionální pohoda a kvalita jejího intimního vztahu jsou nesmírně důležitým faktorem pro ženino sexuální zdraví,“ uvedl doktor John Randolph z University of Michigan, který na rozsáhlém výzkumu spolupracoval s dalšími šesti klinickými pracovišti v USA.

Každodenní realita

Závěry výzkumu se opírají o studium více než tří tisíc žen, u nichž byly zkoumány jak psychosociální aspekty vztahu, tak hladiny pohlavních hormonů v krvi.

A z analýzy výsledků vyplývá, že zatímco hladina pohlavních hormonů ovlivňuje libido a sexuální funkce slabě, intimní blízkost, spokojenost se vztahem a partnerem jsou faktory naopak velmi významnými.

„Vztah ženy s jejím partnerem a každodenní realita zásadně souvisí se sexuální funkcí. Naše objevy naznačují, že ženy po menopauze, které jsou nespokojeny se svým sexuálním životem, by měly zvážit, zda právě faktory netýkající se hormonů nehrají velkou roli v celém problému. A měly by to probrat s kvalifikovaným odborníkem,“ tvrdí doktor Randoph.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat