Prostreno.cz

Jaký jedlík, taková povaha

Jistě jste si někdy u společné večeře s rodinou a přáteli všimli, že styl konzumace jídla přítomných u stolu se výrazně liší. Odpovídá totiž jejich typu osobnosti. Behaviorální psycholožka Juliet Boghossianová z Kalifornie je v tomto oboru odbornicí. Při pohledu na to, jak člověk pojídá obsah svého talíře, odhadne jeho osobnostní rysy. Kupříkladu lidé konzumující jídlo rychle ve vztazích většinou víc myslí na druhé než na sebe.

Rychlík

Tato konzumace není zrovna zdravá pro tělo. Člověk nedobře kouše a hltá. Sní své jídlo jako první a má čas pozorovat ostatní. „Je ale dobrý v dokončování věcí před termínem. Šéfové takové osoby milují. Jsou dobří v multitaskingu, mají zdravý smysl pro soutěživost a jejich mozek je vždy o deset kroků napřed. Ve vztazích často potřeby druhých stavějí před své vlastní a jejich ohleduplná povaha z nich činí extrémní partii. Jenže to vše znamená, že málo času věnují sobě. Musejí si zajistit dostatek prostoru pro své vlastní potřeby. A být opatrní, aby nespěchali anni v časech dobrých a užili si je, měli by se naučit víc si užívat,“ píše Boghossianová na svém webu Little Things.

Vychutnávač

Opakem rychlíků jsou lidé konzumující potravu velmi pomalu. Ti si naopak každé sousto až labužnicky vychutnávají a jejich pohyby jsou plynulé a klidné. Takový člověk si také vychutnává každý okamžik života. Dobře odvedená práce je pro něj důležitější než rychle odvedená práce. Ve vztazích žijí přítomností a také se umějí velmi intenzivně hádat. Na druhou stranu si více užívají milování a dokážou naplno prožívat hezké okamžiky. Někteří lidé jsou z jejich „pomalosti“ nervní, ale v podstatě by se od „pomalíků“ měli učit životu v přítomném okamžiku.

Oragnizátor

Dalším typem konzumenta je organizátor. Jeho jednotlivé chody a jídla se nesmějí nikdy dotýkat. Vše i v životě musí být upravené a v pořádku, na svém místě a čisté. Nesnášejí chaos a nepřehledné situace. V práci jsou skvělí jako organizátoři, umějí systematicky třídit. Doma jsou ale často příliš upjatí s ohledem na pořádek a řád. Sami velmi uklízejí, i když je to ne vždy baví. Pokud vyzrají a jsou ochotni ustoupit z přehnaných požadavků na řád, jsou skvělou hlavou domácnosti a organizátory. Tito jedinci se musejí naučit uvolnění své úzkostné potřeby mít vše zorganizováno.

Dobrodruh

Dobrodruhové jsou známí tím, že neustále musejí ochutnávat novinky a exotická jídla. Nebojí se téměř ničeho, mnohdy ani konzumace hmyzu. Nikdy s nimi není nuda, riskují a také dokážou přijít s velmi neobvyklými nápady. V práci jsou tak kreativní a novátorští. Jsou dobrými přáteli a vypravěči příběhů. Lidé je obdivují pro odvahu, ale nesmějí sami druhé do dobrodružnosti nutit. Především ne partnery.

Izolátor

Izolátoři doslova vyletí z kůže, když je někdo nutí jíst více než jedno jídlo v danou chvíli. Většinou jí zvlášť i přílohu a nikdy nemíchají hlavní chod se salátem. Tito lidé kladou důraz na detail a vše dokonale promyslí. Hluboké pochopení věci jim není cizí, jsou pečliví a všímají si drobností, které jiní přehlížejí. V práci tak mají pověst těch, kteří vychytají každou chybičku. V soukromí ale v tomto ohledu můžou působit poněkud rigidně. I když mnohdy vidí věci správně, neměli by druhé peskovat, že nejsou stejní. Pilovat u sebe musejí trpělivost s druhými a pochopení, tím posílí vztahy.

Míchač

Mixéři či míchači často vyvolávají v druhých návaly. Dokážou totiž jíst zmrzlinu s masem a salát s polévkou. Milují jídla typu eintopf a také rádi ochutnají vše najednou. Jsou to silné osobnosti a mají většinou široké spektrum schopností. Jsou ochotni převzít na sebe hodně zodpovědnosti, jsou přátelští a otevření k druhým, ve vztazích si dělají na druhé dost času a jsou tudíž skvělými partnery. Někdy jsou ale příliš oddaní a ztrácejí přehled nad tím, co je důležité a co lze vypustit. Proto by měli pracovat na schopnosti tvořit si priority.

Hlasitý jedlík

Dalším typem strávníka je příliš hlasitý a nadšený konzument. Ten polévku srká a jídlo žvýká s velkým nadšením. Někdy je to ale až nechutné. To je člověk svobodomyslný, netrápí se druhými a jde si svou cestou bez velkých starostí. To jiní obdivují. Tito lidé se nebojí světu ukázat, jací jsou a co chtějí. Příliš přímočarý přístup ale může být překážkou ve vztazích. Jíst s otevřenými ústy je taky považováno za primitivní a nespolečenské. Dobré však je zůstat sám sebou a jít životem v souladu se svým srdcem.

Řezník

Řezníci čili pečlivky si každé sousto předem pečlivě naporcují na stejné kousky a připraví před konzumací. Jsou ztělesněním analytických myslitelů, kteří přesně vědí, jaký krok musí provést nejprve a který naopak bude následovat. Hodně sní a jsou značně ambiciózní v zaměstnání. Šplhání nahoru je pro ně typické. Rande plánují dopředu do detailu a od partnera požadují, aby měl v životě jasné priority a cíle. Problém ale je, že málo dokážou žít v přítomném okamžiku a neuvědomují si, že většina plánů se nenaplní.

Vybíravec

Vybíravý člověk nemá rád kdeco. I v rámci veganství se často dokáže vyhranit do extrému. A některá jídla musejí mít přesnou teplotu a způsob přípravy, jinak ji nepozřou. Milují v životě svou zónu bezpečí a velmi těžce nesou jakékoli náhlé změny. Také mají rádi činnosti, které dobře znají, v zaměstnání se cítí dobře, když se náhle nemění a nevyžaduje pružnost. Jsou to lidé velmi zvědaví, nebojí se ptát a pátrají po informacích. Ve vztahu přesně definují to, co mají rádi. Jenže občas by měli povolit, odvázat se a poznat něco, co je děsí. Právě zkoušení nových věcí je to, co může podobné typy osobností nejvíce posunout.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat