Chcete být psychicky v pořádku?

27.05.2016 | Vztahy

Třetí týden v květnu si psychologové a psychiatři ze Spojeného království připomínají týden mentálního zdraví, během něhož se snaží vyzdvihnout nejnovější poznatky v této oblasti a upozornit na ně veřejnost. Na konci týdne přicházejí s novým poselstvím roku 2016. Chce-li být člověk psychicky v pohodě a zdravý, měl by se zaměřit krom jiných věcí především na své vztahy – s partnery, kamarády a příbuznými. Jsou totiž pro mentální kondici tím nejpodstatnějším.

Léta podporují zdravotníci a psychologové teorii, že pro dobré zdraví duše je třeba mít zdravé tělo – pohybovat se dostatečně, zdravě jíst a dobře spát. To sice platí bezezbytku, ale jedním z největších rizikových faktorů pro rozvoj mentálních chorob a úpadku psychiky jsou nekvalitní sociální vazby. Tedy vztahy s lidmi v blízkém okolí. Tisíce studií z celého světa a všech možných kultur potvrzují, že naopak psychicky nejzdravější jsou ti lidé, kteří mají šťastné manželství, pevná a dobře fungující přátelství a silnou podporu v rodině a u příbuzných.

Ačkoli podle nedávného průzkumu britských psychologů, v němž se vyslovily dva tisíce dospělých, vyplývá, že polovina lidí lituje toho, že neinvestuje do vztahů s blízkými dost (času, prostoru, úsilí apod.), jen každý desátý člověk se při novoročním předsevzetí zaměřuje právě na vztahy s lidmi.

„Co neustále zas a znova slýcháme od našich expertů je, jak důležití přátelé a rodina jsou na cestě k uzdravení se z těžkých psychických chorob,“ dodává Nia Charpentierová z organizace Rethink Mental Illness v rozhovoru pro deník The Independent.

Člověk je po tisíce let tvorem společenským. Existují drobné výjimky, ale u většiny má nejzhoubnější vliv na psychiku a následně i fyzické zdraví právě sociální izolace. Dobré vztahy s partnery, přáteli a rodinou působí jako prevence na mnoha úrovních. Je prokázáno, že ve šťastném vztahu a s dobrými přáteli kolem se lidé dožívají nejvyššího věku, jsou chráněni před chorobami srdce a cév, méně ohroženi rakovinou, demencí a poruchami myšlení.






Celkem 13 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat