5 největších chyb při rozvodu. Neděláte je?

25.06.2016 | Vztahy

Chybovat je lidské, ovšem za některé chyby platíme více než za jiné. Některé navíc odnášejí i ti, kteří s naším pochybením nemají až tak nic společného. A právě takových chyb se dopouštíme ve vypjatých situacích, k nimž rozvod jistě patří.

Není třeba si nic namlouvat – spousta z nás, co jsme touto zkušeností prošli, si při pohledu zpět musí přiznat, že bychom se tenkrát nejspíš mohli zachovat jinak a že kdybychom měli znovu možnost (a doufejme, že ne, kdo by stál o další rozvod), jednali bychom jinak.

Jakých nejhloupějších chyb se lidé během rozvodu dopouštějí?

1. Děti jako rukojmí

Začněme pěkně zostra – tou největší chybou, které se můžete dopustit. Protože jejím prostřednictvím můžete zničit hned několik životů, včetně životů vašich dětí (a který rodič si něco takového přeje?).

Nikdy nenuťte děti, aby si „vybraly“ mezi maminkou a tatínkem, nikdy před nimi partnera/partnerku neočerňujte. Vždyť pro ně jste oba milované a milující bytosti, které jim právě připravily velmi obtížné období života. Pokud si je navíc vezmete jako rukojmí, naděláte spoustu škod.

2. Tuhle bitvu vyhraju

Spousta lidí ztratí během rozvodu čas a peníze bitvami o naprosto zbytečné věci – jen aby si připsali jakýsi pomyslný bod za „vyhranou bitvu“. To jsou ony situace typu „tohle ten můj/ta moje ex nedostane, to to radši spálím“. Soud pak rozhoduje o úplných zbytečnostech způsobených tím, že si chceme vzájemně ublížit. Jedna věc je spor o to, kdo dostane dům, druhá pak, kdo si odnese tu sbírku cédéček…

3. Lhaní, zapírání, zatloukání

A když už jsme u těch soudních sporů – lhát v nich je naprosto zbytečné a nefér (jistě, na  to asi v první chvíli nemyslíte, když máte před sebou muže/ženu, co vám zlomili srdce, ale stejně byste se ke lhaní neměli uchylovat). Navíc to většinou celý proces jen zkomplikuje, vše se zamotá a vy pak můžete ztratit víc, než byste si mysleli, že lží získáte.

4. Dohoda nebude!

Pokud vám druhá strana nabídne, že byste se pokusili o dohodu, zkuste se nad tím alespoň zamyslet. Nebylo pro všechny zúčastněné (včetně dětí) nejsnazší a nejméně bolestivé? Nebylo by to lepší než roky se táhnoucí spory a soudní jednání? Alespoň to zkuste!

5. Je to nejhorší člověk na světě

Ano, tak se vám může (skoro)bývalý partner/partnerka zdát, ale upřímně, ve většině případů to tak nejspíš nebude – však jste s ním/ní strávili podstatnou část svého života, a i když se to nyní nezdá, bývali jste spolu i velmi šťastní. Nemá proto cenu všude do světa vykřikovat, jak vám dotyčná osoba zlomila srdce, celé roky ubližovala, byla špatným rodičem (to je asi největší rána pod pás) apod. Nemusíte si navzájem skládat poklony (to by šlo jen těžko), ale očerňovat se, to také není nejlepší strategie. Když už nic jiné, nepomůžete si. V ničem...







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat