Proč se s ním konečně nerozejdu?

09.01.2017 | Vztahy

Možná jste také teď právě lapeni ve vztahu, který evidentně nikam nesměřuje a podle všech indicií nemá žádnou budoucnost, ale přesto nemáte sílu ho ukončit. Jaké motivy vlastně lidi ženou, aby udržovali při životě vztah, který za to prostě nestojí?

Občas je těžké si přiznat, že by nám bylo lépe, kdybychom se s partnerem či partnerkou rozešli. A i když už k tomuto poznání dospějeme, bývá často ještě těžší se k onomu ukončení vztahu odhodlat. Co nám nejčastěji (tedy pokud nemáme společně děti, kvůli nimž zůstáváme nejčastěji) vlastně brání?

Nízké sebevědomí

Lidé, kteří postrádají skutečné sebevědomí, často nejsou schopni postavit se za to, co opravdu chtějí. Ano, dokonce i když si přejí rozchod. Nemají dostatek vnitřních sil se postavit řádu věcí, který vytvořili, a změnit jej. A tak se raději trápí s člověkem, s nímž vlastně nejsou šťastni.

Strach z osamocení

Být s někým jen proto, abychom nebyli sami, je velmi smutný důvod. A co víc, pro opravdu harmonické partnerské soužití je to důvod značně nedostačující. Bojíte se, že po rozchodu budete odsouzeni zůstat navždy sami? Pak vězte, že je to nesmysl. Jistě, těžko potkáte ideálního partnera/partnerku do týdne, ale tu chvíli, kdy budete single, také přežijete. A co víc, nejspíš vám nebude život bez závazků připadat až tak nesnesitelný, naopak.

Naděje na změnu

Spousta lidí i po letech doufá, že se jejich partner či partnerka změní, že se jim spolu bude zkrátka jednou žít lépe. Jenže takhle život nefunguje, bohužel. Drtivá většina dospělých už jsou „hotové“ osobnosti a ty se mění jen stěží. Pokud se nemůžete smířit například s partnerovou agresivitou či zálibou v alkoholu, není moc šancí, že za rok dva to bude lepší…

Finanční závislost

Řada lidí ale řeší mnohem pragmatičtější věci – jak by se uživili, kdyby měli například sami platit nájem a být finančně nezávislí? A jak by se uživil po rozchodu jejich partner či partnerka? Peníze mohou být opravdu velmi těžkou překážkou rozchodu nebo rozvodu, ale chce to zachovat klidnou hlavu a zvážit všechny možnosti. Opravdu nestojí ta chvíle šetření a odříkání za záchranu z nefunkčního vztahu, ve kterém se jen trápíte a ubližujete si?

Strach z odsudků

Co by na to řekli naši známí nebo rodiče, kdybychom se rozešli? Jak bych to jen všem vysvětlil/vysvětlila? Vždyť by si o mě všichni mysleli, že si neumím udržet chlapa/ženskou! Zní vám to povědomě? Tak na to, co by řekli ostatní, zase zapomeňte. Přeci se nebudete trápit jen proto, aby byli šťastní jiní lidé! Oni váš život nežijí, vy ano. A vy ho tedy máte ve svých rukou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53
188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat