Nebezpečný zabiják vztahů? Peníze

10.01.2017 | Vztahy

Finance a záležitosti s nimi spojené patří, vedle výchovy dětí, mezi nejčastější důvody, proč se partneři hádají. V jakých situacích mohou být peníze rozbuškou a často i začátkem konce manželství?

Když neumíte zacházet s penězi

Finanční gramotnost je v Česku stále na velmi nízké úrovni. A tak není divu, že zde žije mnoho domácností, které – mnohdy i zbytečně – nevyjdou pomalu ani od výplaty k výplatě (a dostávají se do nebezpečného koloběhu půjček a dluhů). Přitom spousta z nich by takové situace zažívat nemusela, pokud by se jejich členové naučili s penězi lépe hospodařit. Neustálá frustrace z nedostatku financí si může vybrat nepříjemnou daň právě na vztazích.

Když jeden z partnerů odmítá pracovat

Žít s člověkem, který bude raději na podpoře, než aby si našel práci, ačkoli by měl řadu příležitostí a nestojí mu v cestě k zaměstnání kromě vlastní lenosti žádné překážky, to je pro vztah velká výzva. Málokdy takovou situaci přežije.

Když má jeden z partnerů tajné dluhy

Bezpočet kreditních karet, půjčky, úvěry… V některých situacích se jim nevyhne spousta z nás, ale pokud nakupujeme „na dluh“ zbytečnosti, je problém na světě. A nejen finanční! Když se takto nezodpovědně chová jen jeden z partnerů, který navíc své dluhy před svou drahou polovičkou tají, pak se může stát, že pošle vztah do pomyslných „kytek“.

Když jeden z partnerů příliš utrácí

Záliba v nakupování u některých lidí přejde v jakousi posedlost. A to může být závažný problém, především pokud utrácejí více, než si mohou dovolit. Hádky kvůli novým lodičkám nebo drahým hodinkám pak mohou přerůst v nepříjemný konflikt.

Když jeden z partnerů podporuje příbuzné

Příbuzenské vztahy jsou složitá záležitost. Těžko se nám odmítá finančně vypomoci například sourozencům nebo rodičům. A pokud můžeme, každý z nás samozřejmě pomůže. Pokud se ale dotyčný příbuzný hlásí o peníze pravidelně, aniž by je navíc vracel, může to mezi partnery vyvolat nebezpečné napětí.

Když muž vydělává méně než žena

Ano, i na začátku 21. století stále někteří muži velmi těžce nesou, že jejich partnerku zaměstnavatel platí víc. Může za to přetrvávající představa, že je na muži, aby uživil rodinu, a byl tedy hlavním „zdrojem“ financí v domácnosti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat