Proč se s námi muži rozcházejí?

22.01.2017 | Vztahy

Máte pocit, že se milujete, máte harmonický vztah, a najednou z čistého nebe přijde ona vražedná věta: „Miláčku, musíme si promluvit…“ Ani se nestačíte divit a už řešíte rozchod. A možná si kladete otázku, na kterou neznáte odpověď: „Proč se se mnou vlastně rozešel?“

Co podle psychologů a odborníků na vztahy může stát za tím, že váš partner zvolí namísto vztahu s vámi rozchod? Tady jsou 3 nejčastější důvody!

1. Cítí se pod tlakem

Podle vztahové koučky Christine Hassler může za nenadálým rozchodem stát fakt, že příliš tlačíme na pilu. Ačkoli nám to po několika letech přijde přirozené, muž se ještě nemusí cítit na další krok ve vztahu, například na manželství či miminko.

„To je věc, kterou od mužů slýchám docela často. Z ničeho nic jejich partnerka nabyde přesvědčení, že jejich vzájemný vztah dosáhl jakéhosi bodu, kdy se očekává žádost o ruku. Muž se začne cítit tlačen do něčeho, na co není připravený, začne trpět pocity viny a je zmatený. Pro záchranu vztahu je třeba přestat vyvíjet na muže takový tlak. A netýká se to jen manželství, ale i jiných mezníků,“ varuje Christine Hassler.

2. Necítí se respektován

Zatímco ženy se při problémech ve vztahu cítí nemilovány, muži nerespektováni. Vyplývá to z experimentu odborníka na vztahy dr. Emersona Eggerichse. Ačkoli po respektu touží obě pohlaví stejně, odlišně vnímají jeho důležitost. A právě nedostatek respektu (či pocit, že se muži respektu nedostává), je podle tohoto experta častým důvodem k rozchodu.

„Výzkum ukázal, že během konfliktu ve vztahu reagují muži ve chvíli, kdy se cítí nerespektovaní, a ženy v okamžiku, kdy si přijdou nemilované. Položili jsme 7 tisícům lidí jednoduchou otázku: ‚Když se s partnerem/partnerkou hádáte, cítíte se nemilováni, nebo nerespektováni?‘ 83 procent mužů odpovědělo, že nerespektováni, 72 % žen že nemilovány,“ popisuje dr. Eggerichs.

3. Nepotkal ve vás „tu pravou“

Pokud váš vztah s partnerem začal chvilku poté, co se rozešel se svou bývalou přítelkyní, dost často se podle vztahového odborníka Evana Marca Katze stává, že prostě nejste „ta pravá“. Že jste posloužila jako jakási náhražka a vyplnění mužovy touhy být zase ve vztahu. Jenže v mnoha případech to z dlouhodobého hlediska nestačí.

„Spousta mužů (ale i žen) chce co nejrychleji po bolestném rozchodu najít novou lásku. Myslí si, že rozchod překonali a jsou připravení na další vztah. Chtějí být připravení. A tak se vrhnou do nového vztahu. Jenže postupem času zjišťují, že to není to pravé. A zařadí zpátečku. Nejedná se o špatné muže, nechtějí nikomu ublížit. Jednají podle svého nejlepšího přesvědčení, jsou řízení emocemi. Neznamená to ale, že by se měl člověk vztahům s muži či ženami čerstvě po rozchodu vyhýbat – vždy existuje pravděpodobnost, že pro sebe budete ti praví,“ říká Evan Marc Katz.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat