5 důkazů, jak spánkové návyky ovlivňují vztah

21.04.2017 | Vztahy

Že v posteli držíte něco jako sexuální dietu? Nedivte se, pokud vaše spánkové rituály nestojí za nic! Skvělý sex a partnerský vztah totiž úzce souvisí s tím, co se v ložnici děje přes noc. Nevěříte?

Ložnice prý byla stvořena pro dvě nesmírně důležité věci: sex a spánek, přičemž jedno druhé ovlivňuje. Milování pomáhá zvyšovat produkci oxytocinu, tedy hormonu lásky, věrnosti a důvěry, a naopak snižuje hladiny stresového hormonu kortizolu. Po takovéto chemické bouři se každému usíná mnohem lépe – a spánek je kvalitnější. Bohužel, funguje to i obráceně.

Spánkové návyky ovlivňují to, co se v posteli děje (či neděje). Závisí tak na nich spokojenost vztahu! Kterých pěti nešvarů se bát nejvíc? Tenhle seznam, sestavený doktorem Brucem Corserem z Institutu spánkového managementu z amerického Cincinnati, doslova děsí.

Chrápání postupně odcizuje

Podle zmíněného odborníka si zhruba 59 procent lidí stěžuje, že jejich partner chrápe. 23 procent osob to již nemůže tolerovat, takže spí v jiné místnosti. A to je velký průšvih. Bruce Corser varuje, že jakmile s partnerem nespíte pohromadě, snižujete svoji hladinu oxytocinu, čímž se jeden druhému odcizujete. Den po dni.

Údajně taková „maličkost“ má vliv i na to, že si s drahou polovičkou přestanete povídat a vnímat ho jako součást svého života. Ostatně i britská sexuoložka a expertka na řeč těla Tracey Cox zastává názor, že čím bližší je váš vztah, tím blíž u sebe spíte. Máte-li to obráceně, právě z důvodu chrápání, co nejdříve vy nebo partner navštivte nějaké centrum pro poruchy spánku či spánkovou poradnu, kterých je u vás v Česku několik. Nebo snad chcete riskovat?

Různé životní styly se špatně synchronizují

Společnost má tendenci řadit lidi do kategorií a jakýchsi spánkových tabulek. Pokud jste ranní ptáče, patříte ke skřivanům. Ponocujete? Pak jste sova. Taky je tu kategorie „něco mezi“. Pro tu se hodí přirovnání ke kolibříkovi. A můžete hádat, co se asi stane, když jeden (skřivan) chce ráno uklízet, zatímco druhý (sova) má půlnoc.

Studie britské univerzity v Leicesteru vyčíslila, že páry strašně špatně slaďují svoje spánkové cykly a v případě protikladů vznikají nedorozumění, a to v 80 procentech případů. Hledejte kompromisy, jinak to nejde! Taky se snažte chodit spát společně.

Vypněte televize a lampy, zahoďte mobily. „Jasné světlo zpozdí produkci melatoninu, což je hormon, který usnadňuje spánek,“ apeluje Bruce Corser, který se pro magazín AlterNet vyjádřil, že mnohdy pomáhají i aplikace filtrující rušivé formy světla. Ano, skutečně existují.

Častý pohyb ruší

Podle vědeckých zjištění sebou zhruba 4 procenta dospělé populace v posteli šije. Převalování, vzdychání, časté chození na toaletu, kopnutí, náhodné plácnutí partnera přes obličej… To vše narušuje jeho pohodlí, komfort i chuť být blízko toho, koho miluje. Opět platí, že v takovém případě dochází k postupnému odcizování. Patříte k těm, kdo si nemohou pomoci, a jste v roli „rušiče“? Omezte příjem tekutin v podvečerních hodinách, snažte se být co možná nejtišší a pracujte na odhalení věcí, jež vás během spánku tolik ovlivňují.

Rozdílné požadavky jsou příčinou hádek

Podle zmíněného spánkového specialisty Bruce Corsera spousta lidí dělá věci, které spánek sabotují. Nastavení teploty v místnosti je jednou z nich. Muži, jakožto svalnatější osoby, obvykle vykazují větší produkci tepla než ženy. Často se tak stává, že právě oni touží po nižší teplotě v místnosti, což ženám vadí. Promluvte si o tom a upřednostněte zlatý střed. Jeden si víc odloží, druhý se oblékne. Nebo máte nějaké jiné řešení? Hlavně o tom mluvte. Potíže v ložnici se snadnou mohou přenést do ostatních oblastí života. A to se týká i dětí a domácích mazlíčků? Pokud s vámi spí v posteli, dejte si pozor, aby tito "narušitelé" netvořili pomyslnou bariéru mezi vámi a partnerem.

Nedostatek spánku vede k podrážděnosti

Když má jeden nebo druhý potíže s usínáním a není v jeho silách, aby svému organismu dopřál odpočinek, vytváří se nezdravé podhoubí způsobující nedorozumění a komplikace v partnerství. Podrážděná a nevyspalá osoba často chápe věci jinak, než jak byly vysloveny nebo udělány. A ta dobrá zpráva? Nespavost je léčitelná. Nenechte ji, aby ovlivňovala vaše domácí štěstí!

Trápí vás nedostatek sebevědomí, máte pocit, že vaše tělo není takové, jaké byste si představovali, bojujete neúspěšně s některými problematickými partiemi? Jste nešťastní v partnerství, v sexu, máte pocit, že jste na světě úplně sami a nikdo vám nerozumí?

Pak právě vám je určena poradna Enja, kde vám přední čeští odborníci pomohou najít odpovědi na otázky a potíže, které vás trápí.

Položte svůj dotaz Enje již dnes!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat