Emotikony pomáhají mužům pochopit komunikaci s ženami

29.05.2017 | Vztahy

Emotikony se staly nedílnou součástí digitální komunikace. A lidé si roztomilé obrázky vyjadřující emoce oblíbili. Podle profesora Vyvyana Evanse ze Spojeného království by bez nich bylo moderní dorozumívání velmi neúčinné. Tento přední odborník na jazyk a komunikaci totiž tvrdí, že zvláště muži díky emotikonům chápou správně to, co jim ženy chtějí sdělit nepřímo. A tzv. smajlíky pomáhají také vyjadřovat ty negativní emoce poněkud méně agresivně.

„Muži velmi často odhadují význam určitého prohlášení svého protějšku z jeho tváře, když má mít ještě skrytý význam. Například, když muž řekne ženě, jdu dnes večer s kamarády ven, ona odpoví, dobře, dělej, co chceš. Tím testuje jeho schopnost posoudit, co mu říká. Ona totiž říká, měl bys mě znát dost dobře na to, abys věděl, že mi to vadí. Umět chápat tyto skryté významy je klíčem k harmonickému vztahu,“ tvrdí profesor Evans.

Co se děje? Nic...

Jenže v digitální komunikaci muž nevidí ženin obličej. Neví, zda to říká upřímně a přeje mu, aby si s kamarády užil, nebo je naštvaná a mrčí se u toho. Emotikon to ale vyjádří jasně.

„Když k tomu žena přidá emotikon naštvanosti nebo zklamání, tak příjemce má jasnou neverbální informaci, takže ví, jak slova chápat. Muž tak nemůže nic pochopit špatně. Pak se může vhodně také zachovat,“ tvrdí Evans.

Dalším typickým příkladem skrytých významů je odpověď „nic“ na otázku, co se děje. Slovo nic může mít spoustu významů. Bez možnosti číst emoce z obličeje je ale prostě jen tajemstvím zastírajícím pravou podstatu. Emotikon však jasně odhalí, co ono nic znamená.

Emoce jako komiks

„Žijeme ve světě třetí průmyslové revoluce. Internetová komunikace je častější než komunikace tváří v tvář, musíme proto používat emotikony, abychom správně vyjádřili naše emoce a pomohli lidem pochopit nás a úspěšně vyjádřit svou osobnost,“ tvrdí profesor Evans v rozhovoru pro deník The Telegraph.

Emotikony jsou velmi roztomilé obrázky i v případě, že vyjadřují velmi negativní emoce – naštvanost, zlobu, hněv, zklamání, smutek. A právě tento aspekt, jejich jakási komiksová podoba, umožňuje vyjádřit negativní emoce mnohem jemněji.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat