Odchod do postele s nevyřešenou hádkou vážně poškozuje zdraví

09.07.2017 | Vztahy

Vztah je celoživotní škola komunikace. Ale aby byl plně funkční a zdravý, musejí se partneři naučit sdělovat si vzájemně vše potřebné velmi rychle. A také řešit konflikty. Dvojice, které se často přou a odcházejí do postele dřív, než argument uzavřou, totiž ohrožují své zdraví. A to závažnými chorobami včetně Alzheimerovy.

Po hádce, která není vyřešená, totiž partneři špatně spí a v jejich těle se zmnožují záněty. Když k tomu dochází častěji či pravidelně, poškozuje se oběhová i nervová soustava a hrozí nemoci srdce či rozvoj Alzheimerovy choroby.

Osoby, které odcházejí do postele s nevyřešenou hádkou, mají v těle o deset procent víc zánětů.

„O co se obáváme ve studii, je dlouhodobý vliv i poměrně mírně zvýšené míry zánětů. Pokud dvojice neumí efektivně řešit své rozdílné povahy a neustále trpí zvýšenou hladinou zánětů, pak je ohrožena celým spektrem vážných onemocnění,“ tvrdí doktorka Janice Kiecolt-Glaser.

„Spánek je přitom hlavní složkou celé věci. Páry jsou vůči sobě mnohem nenávistnější, když se nevyspí a spí méně než doporučených sedm hodin denně. Nicméně pokud je alespoň jeden partner odpočinutý, pak to má ochranný efekt. Snaží se totiž víc neutralizovat neshodu,“ dodává doktorka Stephanie Wilson z Ohio University.

Zátěž pro organismus

Hádky s partnerem či partnerkou nejsou nic příjemného, a tak se jim většina z nás snaží spíše vyhýbat. Ale někdy se to zkrátka nepodaří a jinak harmonický vztah se na několik minut promění téměř v bitevní pole. Jak na takovou situaci reaguje náš organismus?

Boj, nebo útěk?

Při ostré výměně názorů může tělo reagovat podobně jako na hrozbu fyzického útoku (i když je jasné, že nic takového nehrozí). Celí se napneme, svaly se připraví k akci – k útěku či k boji. Zvýší se nám tlak i tep, zrychleně dýcháme. Špatnou zprávou je, že v této fázi a pod takovým tlakem nejsme zrovna nejlepšími vyjednavači a žádný problém v ní uspokojivě nevyřešíme.

Mozkové zatmění

Při tom všem rozčílení se občas přistihneme, že se vlastně chováme iracionálně (i když to si často uvědomíme až zpětně). Není divu – i náš mozek na hádku reaguje po svém! V podstatě se snaží vyhodnotit, zda nám hrozí nebezpečí, a tak na nějakou dobu přestane vnímat jiné informace. Včetně snah o vysvětlení či argumentaci ze strany partnera/partnerky. Mozek zase začne spolupracovat, jen co se trochu uklidníme.

Nemoc na obzoru

Pokud ony hádky s partnerem/partnerkou nejsou až tak neobvyklé, jak byste si představovali, může se stát, že právě ony stojí za vašimi zdravotními problémy. Neustálý stres totiž oslabuje imunitní systém, a tak stačí, aby kolem vás nějaký bacil jen proletěl, a už ležíte v posteli s teplotou.

Fyzické vyčerpání

Že jsou hádky hlavně záležitostí psychiky? Ale kdepak – vaše tělesná schránka je také může pěkně odskákat. Ve skutečnosti je to pro ni tak náročná situace, že se můžete cítit po hádce vyčerpaní, jako byste uběhli několik kilometrů. A k tomu se mohou přidat i další obtíže – bolesti hlavy, ale i nevolnosti, zažívací problémy či bolesti svalů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat