Líbání se učit nemusíme. Pohyby při polibku dělá mozek naprosto automaticky

28.07.2017 | Vztahy

Líbání je tak vrozená a instinktivní činnost, že se při ní vůbec neaktivují centra vyžadující přemýšlení a pozornost. Mozek vykonává veškeré pohyby naprosto automaticky a instinktivně. Vyplývá to z nových neurologických a psychologických výzkumů. A z výsledků vyplývá, že téměř vždy milenci automaticky nakloní hlavu doprava.

Líbání až patnáctkrát častěji zahajují muži. A pokud náhodou nakloní hlavu doleva, což je ale vzácnější, příjemce polibku reaguje automaticky a nakloní hlavu stejným směrem. Nikdy nedojde ke srážce, protože líbání není řízeno vědomě.

„Tohle je první výzkum, který dokazuje, že mezi pohlavími existují rozdíly v iniciaci líbání, muži jsou mnohem častěji těmi, kdo líbání zahajují, a také inciátoři líbání ovlivňují to, kam nakloní hlavu protějšek,“ tvrdí doktor Rezaul Karim z Univerzity v Dháce.

Více než šestašedesát procent osob nakloní při polibku hlavu doprava. A to proto, že líbání řídí hlavně levá hemisféra. Když ji nakloní náhodou iniciátor polibku doleva, tak ji protějšek automaticky také nakloní doleva, i když by ji sám primárně naklonil doprava.

„Ačkoli je tato akce vykonávána intuitivně, musí být učiněno rozhodnutí o směru naklonění hlavy, aby se mohli partneři pohodlně políbit,“ vysvětluje dále Karim.

Závěry jsou platné univerzálně bez ohledu na kulturní prostředí.

Co o polibcích nejspíš nevíte

I když si polibky s někým blízkým vyměňujeme prakticky všichni, určitě o nich nevíme všechno! Schválně, kolik z následujících informací pro vás budou novinkou!

  • Podle antropologů se líbání oddává 90 % lidí. Nicméně každý trochu jinak a pro každého má polibek trochu jiný význam (i v různých kulturách se význam polibku liší).
  • Ačkoli je líbání tak oblíbenou zábavou, jsou země, kde jsou polibky na veřejnosti zakázány. A to i v některých státech USA!
  • Do polibku se nezapojuje příliš obličejových svalů. Především při něm „pracuje“ sval orbicularis oris, tedy kruhový sval ústní.
  • Líbání je zdravé – kromě toho, že posiluje imunitu, při něm spálíte během jediné minuty 26 kalorií.
  • Téměř dvě třetiny lidí nakloní při polibku hlavu doprava.
  • Podle některých vědců vzniká u člověka potřeba polibků už před narozením, ještě v matčině těle.
  • Líbání může prodloužit lidský život. I když se při něm přenáší některé choroby (od běžného nachlazení až po mononukleózu), muži, kteří svou ženu každý den před odchodem do práce políbí, žijí podle jedné ze studií v průměru o 5 let déle než jejich vrstevníci, kteří tak nečiní.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat