Ženy ve spokojeném vztahu mají silnější srdce

23.08.2017 | Vztahy

Láska posiluje srdce i fyzicky. Krásné pocity, které člověk pod hrudní kostí vnímá, když někoho miluje a jeho láska je opětovaná, souvisejí totiž s fyzickou kondicí srdce. Vědci z Kanady prokázali, že zvláště u žen kvalitní a láskyplný vztah posiluje srdce, které tluče pravidelněji a je vitálnější.

„Velké změny v srdečním rytmu mohou souviset s nervovým systémem, který zahrnuje také emoční stránku člověka. V láskyplném vztahu srdce bije pravidelněji, což jeho zdraví prospívá... Zřejmě je to naše srdce a nikoli naše hlava, kdo určuje, kdo z nás si najde lásku,“ tvrdí vědci z Lakehead University v Kanadě.

Vědci z USA v nedávno zveřejněném rozsáhlém výzkumu zase zjistili, že manželství – pokud je harmonické – prokazatelně souvisí s tvrdšími kostmi a menším rizikem zlomenin ve vyšším věku, s nižším rizikem depresí a lepším celkovým psychickým stavem. Osoby žijící ve spokojeném manželství také mají zdravější srdce a cévy, vzácněji trpí infarktem a mrtvicí, jsou celkově šťastnější a také se mnohem lépe a rychleji zotavují z nemocí. Celkově je u nich nižší riziko předčasného úmrtí a platí to i v případě pooperačního rizika.

Lék na stres?

Jiná americká studie nedávno ukázala, že lidé žijící ve spokojeném svazku mají nižší hladinu kortizolu v krvi. Hormon, který při krátkodobém stresu chrání člověka a pomáhá mu v přežití, při chronickém stresu, a tedy i dlouhodobém působení na tkáně, vyvolává řadu velmi závažných onemocnění a postižení. Pro pevné zdraví a dlouhý život je dobré držet hladinu kortizolu v krvi co nejníže. Jedním z řešení je pevný vztah či přímo manželství.

Vědci z Univerzity Carnegieho a Mellona v Pittsburghu vyšetřili krev pěti set dospělých. A zjistili, že skupina jedinců žijících v manželství měla v průměru nižší hladinu kortizolu než skupina svobodných jedinců.

„U osob žijících v manželství jsme naměřili nejen nižší hladinu kortizolu obecně, ale také u nich během dne dochází k rychlejšímu přirozenému poklesu,“ tvrdí psycholog Brian Chin z Pittsburghu.

Hladina kortizolu je nejvyšší po probuzení, pomáhá startovat tělo a mozek. Ale pak začne přirozeně klesat. Tedy pokud je člověk zdravý a žije zdravě a nepůsobí na něj stres.

Samozřejmě, ne každé manželství je pohodové a spokojené, jsou taková, v nichž naopak hladina kortizolu prudce stoupá kvůli neshodám. Ale obecně vzato má funkční spokojené manželství či stálý vztah pozitivní vliv na udržování hladiny stresových hormonů v krvi na nízké úrovni.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat