Lhaní škodí zdraví a psychice. I když je míněno dobře

24.09.2017 | Vztahy

Lžím, jimiž se snažíme ochránit city milovaných, většinou říkáme nevinné. Mají být neškodné. Jenže nejsou. Škodí stejně jako jakákoli jiná lež. Podle psychologů ze San Diega je lež škodlivá vždy a je jedno, kvůli čemu ji člověk používá – ochraně citů či manipulaci ve svůj prospěch. Lidé, kteří nelžou, jsou mentálně i fyzicky nejzdravější.

Jinými slovy, upřímnost činí člověka vždy šťastným a chrání jeho psychiku před škodlivými vlivy. Tím pádem chrání také jeho fyzické zdraví.

Vědci ze San Diego State University se zabývali tzv. společensky „prospěšným“ lhaním, kdy lhář neříká pravdu ne z toho důvodu, že by ji skrýval pro svůj prospěch, ale protože jí nechce ublížit člověku, na němž mu záleží. Tato nevinná lež ale působí zhoubně jak na lháře, tak nakonec i na oklamaného.

Lidé používají tzv. prosociální lži tím více, čím více soucítí s tím, komu by pravda ublížila. U osoby, která lže, ale dochází okamžitě k narušení psychické rovnováhy a snížení pocitu štěstí. I když jedná nesobecky, obětuje své štěstí, nakonec nepomůže. Když totiž nevinná lež praskne, ten, který byl oklamán, zažívá velmi nepříjemné pocity, účinek ochrany se ruší a pocit štěstí je oslaben.

A podle psychologů z University of Notre Dame v Indianě lhaní neprospívá ani vztahům. Lidé, kteří jsou upřímní vůči sobě navzdory nepříjemným chvílím, kdy musejí čelit bolestivé pravdě, mají kvalitnější vztahy, jsou ale také psychicky a fyzicky zdravější. A šťastnější.

Muži versus ženy

Zkreslování skutečnosti, vymýšlení si a lhaní. To jsou nečestná jednání, jichž se dopouštějí muži i ženy. Podle britského průzkumu však pánové přece jen vedou a uchylují se k podobným hanebnostem častěji. V průměru jsou to v jejich případě čtyři lži týdně.

Vedle toho ženy jsou neupřímné či si vymýšlejí třikrát týdně. Vyplývá to z průzkumu mezi dvěma tisíci dospělých osob z Británie. Ženy pak jako motiv ke lži uvádějí nejčastěji to, že se snaží ochránit city druhých, zatímco muži lžou proto, aby vyhráli v hádce nebo získali peníze.

Nejběžnější lží je pak tvrzení, že se má člověk skvěle, i když nemá. Snaží se tím udělat dojem a nenechat na sobě znát, že se mu nedaří. Druhou nejčastější lží je předstírání, že se obdarovanému líbí dárek, který se mu přitom nelíbí vůbec. Muži i ženy často lžou také tehdy, když nechtějí partnerům, přátelům či příbuzným prozradit, kolik utratili za předraženou věc.

Jsem si jist, že téměř všichni se někdy provinili pokřivováním pravdy, ale zdá se, že muži to dělají častěji než ženy,“ uvedl k výsledkům Michael Ward ze společnosti Paying Too Much, která průzkumu provedla.






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat