Matematici mají vzorec pro dokonalou manželku. Zapadáte do něj?

13.04.2018 | Vztahy

Ideální věk nevěsty a ženicha, majetkové poměry i IQ. Co všechno z toho hraje roli v budování fungujícího manželství? Matematický vzorec specifikující dokonalou manželku přece jen existuje! Zapadáte do něj?

Říká se, že láska si nevybírá a že ti, kdo si rozumí, by do toho měli praštit. Pravda to pochopitelně je, nicméně existují faktory, které manželské štěstí trochu zvyšují – prý o pětinu. Aspoň tak to tvrdí věda. Takže, máte našetřeno stejně jako váš nastávající?

Když to klape bez výhrad

Akademičtí vědci, jejichž studie byla publikována v Evropském žurnálu operačního výzkumu, zkoumali 1074 párů ve věku od 19 do 75 let. Zajímalo je jediné – sociální faktory vhodné pro dlouhodobý a šťastnější vztah. Jak to celé dopadlo?

Kromě toho, že muž by měl být o pět let starší než nevěsta a jeho novomanželka by zároveň měla pocházet ze stejné sociální vrstvy (respektive sdílet dědictví v podobné výši), dospěli výzkumníci k závěru, že je vhodné, aby žena vykazovala vyšší inteligenční kvocient. 

V překladu to znamená, že aby manželství klapalo, žena musí být o 27 procent inteligentnější než její manžel. Měla by také mít vysokoškolský titul (muž ho prý ke štěstí ve vztahu naopak vůbec nepotřebuje).

Láska je láska. Nezáleží právě na ní?

Nguyen Vi Cao, který vedl výzkum, uvedl, že pokud se lidé budou řídit těmito pokyny při výběru svých partnerů, mohou zvýšit své šance na šťastné a dlouhé manželství až o 20 procent. Někteří experti na vztahy však s těmito novými poznatky nesouhlasí a tvrdí, že v moderním manželství je prostor pro rozdíly i svobodu. Má to být týmová práce a rozhodně neplatí, že jeden hraje dominantnější roli, hlásají někteří. Jiní ale výzkumu dávají za pravdu.

Prý je logické, když si inteligentnější žena najde o něco málo staršího manžela – zajištěného stejně jako ona. Ženy totiž například do mateřství investují mnohem více než muži (těhotenství, kojení, porod, péče o dítě a další faktory), takže chtějí mít jistotu, že byl jejich výběr správný. Jedná se o evoluční a racionální důvod hrající zásadní roli při určování životních partnerů. Jestli to takhle funguje i z druhé strany, těžko říct. Kterému muži by se ale nehodila chytrá, mladší a zajištěná manželka?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat