Rozchod vyvolá ve vašem těle řadu reakcí. Co všechno se s ním děje

21.04.2018 | Vztahy

Rozchod. Jenda z nejbolestnějších zkušeností, kterou můžete v životě projít. A tak není divu, že zasáhne celý náš organismus. Ony ty pověry o tom, jak někdo zemřel na zlomené srdce, nejsou totiž až takovými pohádkami, jak byste si mohli myslet!

Co se tedy děje s naším tělem, když procházíme rozchodem či rozvodem?

Bolí to. Doopravdy!

Máte pocit, že zažíváte nejen bolest psychickou, ale i fyzickou? Lékařská věda vám dává za pravdu! Rozchod je trauma, které může skutečně vyvolat v těle reakci v podobě bolesti. Některé studie dokonce tvrdí, že se intenzita této bolesti může rovnat pocitům, jež zažívá člověk, který si zlomí nohu.

Já mám nejspíš absťák

Po rozchodu můžete také zažívat obdobné pocity jako člověk, který právě přestal kouřit nebo skoncoval s jinou drogou. Ano. mohou se objevit abstinenční příznaky! Láska totiž ovlivňuje v těle tvorbu hormonů, jež působí na mozek podobně jako třeba kokain. A když je lásky konec, může se stát, že budou tělu chybět – i proto máte po rozchodu třeba větší chuť na sladké nebo na alkohol…

Váha nahoře i dole

Zatímco někteří lidé po rozchodu hubnou, jiní přibírají. Co váhové výkyvy způsobuje? Pokud patříte do skupiny hubnoucích, může za to především adrenalin, který zaplavil vaše tělo a který potlačuje chuť k jídlu. Jestliže ale ručička na váze ukazuje opačný trend, pak za to nejspíš vděčíte kortizolu, stresovému hormonu, který chuť k jídlu naopak potlačuje (a je to jeho vina, že máme chuť hlavně na nezdravá a kalorická jídla).

Hormony na pochodu

A když už jsme zmínili stres a hormony – kortizol a adrenalin zdaleka nejsou jedinými, které se po rozchodu „zblázní“. Vzhledem k tomu, že právě hormony ovlivňují v těle celou řadu pochodů, mohou stát i za vašimi bolestmi hlavy, bušením srdce, potížemi s pletí nebo náchylností vůči bacilům a dalšími problémy, které spousta z nás po rozchodu zažívá.

Když si mozek dělá, co chce

Občas má člověk po rozchodu pocit, že se mu nedaří udržet myšlenky na uzdě. Neustále myslí na to, co jeho expartner či expartnerka asi dělá, co mohli udělat jinak, aby se rozpadu vztahu vyhnuli, co se kde pokazilo… Jako by v hlavě neměl místo na jiná témata a jiné problémy. Podle odborníků je to však zcela přirozené. Zjednodušeně řečeno nám mozek vlastně ani nedovolí, abychom mysleli na něco jiného.

Já chci prostě spát

Nekonečná únava, případně pocity slabosti nejsou po rozchodu také ničím výjimečným. Pro náš organismus je prostě taková rána opravdovou zátěží. A tak není divu, že je pořádně vyčerpaný. Máte pocit, že byste nejraději zalezli do postele a spali a spali a spali? Pak vězte, že se jedná o přirozenou reakci. Nebojte, nebude to trvat věčně. Za chvíli zase budete sami sebou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat