Manuál jak se správně hádat

17.03.2021 | Vztahy

Jednou za čas se pohádá snad každý. Někdy je to lepší, než nechat věci, jak jsou, a tiše je přejít. Pročistí se ovzduší a věci se rychleji vyjasní. Kromě toho se uvolníme a můžeme začít znovu s prázdnou hlavou. Ovšem pouze tehdy, pokud vedeme spor konstruktivně a neřveme na protivníka jako hulvát, bez snahy vyřešit situaci, ale ve snaze zahnat druhého do kouta. A co vy? Umíte se ovládat?

Přemýšlejte

Naštvaný člověk je schopný říct v zápalu hádky i to, co by nikdy neřekl. Taková věta jako „Jsi úplně neschopný, nechápu, proč jsem si tě vzala!“ může pořádně pošramotit váš vztah. Jistě, vy víte, že to tak nemyslíte, a až zase vychladnete, ani si na tu větu nevzpomenete. Jenže váš protivník to může vidět úplně jinak. Nejenže ho to zamrzí, ještě zasáhnete jeho sebedůvěru a bude si myslet, že na něj máte takový názor celou dobu, pouze byl konečně vysloven nahlas. A to je chyba. Nesmíte se nechat unést vlastním vztekem. Nedovolte, aby vás ovládal a přemýšlejte, co říkáte. I když chcete hádku vyhrát, neříkejte nic, co by vás později mohlo mrzet.

Miřte na cíl

Hádku spustil rozbitý hrneček po babičce a vy už se půl hodiny vztekáte, že vloni přišel váš muž pozdě z hospody a tchyni v únoru nekoupil ani kytku, když měla svátek? Nesmysl. Myslete na to, co vás v tu chvíli nejvíc mrzí, a proberte společně jenom to jediné. Nevytahujte staré záležitosti. Co nevyřešíte hned, už do dalších hádek nepatří.

Neopakujte se

Mnoho lidí v průběhu hádky zapomene, na jakém závěru jim vlastně záleží a neustále opakují dokola ty samé argumenty, i když všechno podstatné už bylo dávno vyřčeno a hádka mohla být dávno ukončena. Veškeré spory by měly mít nějakou formu. Najděte problém, řekněte, co vás trápí, dejte druhému prostor pro argument, společně to proberte a hádku ukončete. Není potřeba věci znovu a znovu rozmazávat.

Omluvte se

Tohle je asi největší kámen úrazu. Cítíte se dotčeně a v průběhu hádky ještě navíc vyplyne, že je vina spíše na vaší straně. Naučte se uznat vinu a neházejte vše na druhé. Nechte situaci chvilku odležet, a až se všichni uklidní, omluvte se. Není nic horšího, než když si je někdo vědom vlastní chyby a záměrně se snaží svalit vinu na druhého. Přece máte charakter.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat