Způsoby, kterými nad vámi partner získává převahu

22.05.2018 | Vztahy

Zdá se, že je neuvěřitelně snadné, aby jeden z partnerů začal ovládat toho druhého! K něčemu takovému v podstatě stačí hodně málo! Kdy se mít na pozoru a jak odhalit triky, s pomocí kterých pavouk číhá na svoji kořist?

Je pravděpodobné, že i váš vztah začal šťastně a romanticky. Byl plný vášně, pochopení a porozumění. Jenže postupem času se cosi mohlo změnit. Jaké špatné chování ze strany partnera poukazuje na to, že doma máte manipulátora? Pozor si dejte hlavně na tyhle signály!

Izolace od přátel a rodiny

Každý nový pár se v určitém okamžiku ocitne ztracený v očích druhých a mnozí zamilovaní procházejí obdobím, kdy jen chtějí být spolu. Na tom není nic špatného. Nicméně pokud se partner aktivně snaží izolovat toho druhého od okolního světa – dlouhodobě, poplašné zvony bijí na poplach.

„Obvykle takový partner začíná svoji manipulaci velmi jemně. Jeho cílem je zbavit vás podpůrné sítě opory, takže pak pravděpodobně nebudete schopni se proti němu postavit či kohokoli požádat o pomoc,“ říká americká klinická psycholožka Andrea Bonior.

Celková kontrola financí

Manipulátoři obvykle kontrolují, jak získáváte peníze, kolik vám jich zbývá a jak s nimi nakládáte. Navíc vás neustále nutí k vlastní podpoře. „Děláš to přece pro náš vztah, ne?“ Jsou i tací, kteří mají v plánu ponechat si vás doma a na očích. Tím se vaše závislosti vůči dominantnější osobě a jejím financím stává silnější.

Snižování sebevědomí

„Prosím tě, kdo jiný by tě chtěl. Vždyť si tak líná!“ Manipulátor ztrácí kontrolu nad svojí obětí tak, že mu silná osobnost nedovolí, aby se cítila méněcenná a neschopná. Pokud je vaše sebevědomí na vyšší úrovni, pravděpodobně se do pasti vlákat nedáte. V každém případě se v toxickém vztahu nachází velmi málo prostoru pro chválu a povzbuzení.

Sarkastické a škodolibé škádlení

V mnoha nezdravých vztazích se „škádlení“ používá jako špatná omluva pro emoční zneužívání. Pokud se po každém ubohém úderu partner ozve s tím, si to „nemáte brát tak osobně“, jedná se o další formu kontroly.   

Láska a souhlas s podmínkami

„Víš, lásko, miluji tě mnohem víc, když z práce chodíš včas.“ Nebere vás partner takovou, jaká ve skutečnosti jde? Jeho chování, které vás upozorňuje na údajné prohřešky, má jeden cíl. Kontrolovat vás a získat nad vámi převahu. Pokud máte pocit, že máte vztah s někým, kdo tvrdě pracuje na tom, aby z vás udělal bezmocnou trosku, včas se probuďte. Kontrola se totiž dost často mění ve zneužívání.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat