Tajemství šťastného života. Jsou jen tři a není nemožné se jich držet

16.05.2018 | Vztahy

Hlavně klid a nohy v teple? I tak by se dal charakterizovat pomyslný stavební kámen šťastného života. S jakými dalšími atributy „nejdál dojdete“? Tohle jsou tři věci, díky kterým se lidé dožívají vyššího věku a jsou mnohem spokojenější!

Že recept na spokojený život neexistuje? Omyl! Výzkumníci z Harvardu, kteří zkoumali vývoj dospělých za posledních 75 let, tvrdí, že znají odpověď na to, jak žít vyrovnaný a harmonický život. Jejich stanoviska přitom uvedl psychiatr Robert Waldinger, hlavní aktér studie.

Nebuďte osamělí

Osamělost je toxická. Lidé, kteří jsou spojeni s rodinou, přáteli a jejich komunitami, vedou zdravější a plnohodnotnější život. Naopak izolovaní lidé jsou podstatně méně šťastní. Jejich zdraví a mozek má prý podle vědy kratší životnost. Je smutné, že jedna z pěti osob je prý samotou tak pohlcená, že navazuje povrchní a nevýznamné vztahy. A to taky není dobře. Aspoň tak to hlásí zmíněný Robert Waldinger.

Soustřeďte se na kvalitu, nikoli kvantitu

Unáhleně navázané vztahy a skoky do špatných partnerství mohou být stejně škodlivé jako osamělost sama, protože záleží na kvalitě vztahů, nikoli jejich množství. Zmíněná studie prokázala, že manželství s významnými konflikty a střety zájmů je pro harmonii, štěstí a zdraví horší než rozvod. Ve skutečnosti ti, kteří nejsou spokojeni se svými vztahy, často uvádějí fyzickou bolest zesílenou emoční bolestí. S tím souvisí i vyšší míra úmrtnosti těchto jedinců.

Řešte spory a komunikujte

Výzkumníci dále uvádějí, že páry, které žijí v harmonickém soužití, mají lepší paměť, dožívají se vyššího věku a mají méně zdravotních problémů. Dobré vztahy obecně tak chrání tělo i mozek. To pochopitelně neznamená, že vztahy musí být dokonalé, aby byly zdraví prospěšné, nicméně jistá souvislost tu evidentně existuje. V každém případě platí, že když už se nějaký ten mráček na nebi vyskytne, mělo by se o něm s klidem hovořit.

Suma sumárum, informace z této studie pravděpodobně nesou dosud neznámé informace.  Robert Waldinger o nich říká, že by je lidé neměli ignorovat, i když v tomto směru těžko radit. Kde kdo totiž touží po rychlých a efektivních řešeních, ale neuvědomuje si, že na něčem takovém je třeba pracovat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat