Zajistěte si soukromí před všemi vlezlými sousedy

20.02.2023 | Vztahy

„Přistěhovali jsme se do nového domku v malé vesnici, bydlíme tu pár měsíců. Během té doby jsme se seznámili se sousedkou, která bydlí o pár domů dál. Je velice přátelská, na můj vkus ale až vlezlá.“ Je vám to povědomé? Někteří sousedi jsou naši dobří přátelé, druhé nemůžeme vystát a pak jsou tací, kteří se řadí někam mezi ně. Jak na sousedy, které takzvaně vyhodíte dveřmi, a oni se vrátí oknem?

Jdu tak kolem…

Někdy se v životě setkáte s lidmi, kteří se na vás upnou natolik, že naprosto zboří hranice vašeho soukromého života a infiltrují se do vaší rodiny dříve, než si toho stihnete všimnout. Po pár týdnech si uvědomíte, že je to na vás příliš, ale nevíte, jak z toho ven, protože byste dotěrného člověka neradi urazili. Točíte se v bludném kruhu a častá přítomnost vlezlé kamarádky nebo souseda se začne odrážet na vaší náladě, mnohdy i partnerském vztahu a vy pomalu zjišťujete, že vám vlezlá osoba narušila vaše soukromí natolik, že už to nedokážete dál snášet.

„Její neustálé návštěvy bez pozvání nás vyčerpávají. My s manželem jsme dlouho v práci a večer jsme rádi spolu sami. Na takto časté návštěvy moc nejsme. Dokonce k nám chodí, i když nejsme doma. Ráda bych to vyřešila, ale bojím se, že se jí dotknu,“ vypráví sympatická Helena.

„Začalo to nevinně. Seznámili jsme se krátce po našem přestěhování a proběhlo pár návštěv u kávy. Vždy se ale objevila bez pozvání, a aniž by se zeptala, zda může dál, už brala za kliku. Neměla jsem kuráž ji požádat, aby to nedělala, že neohlášené návštěvy moc nemusíme. Začala chodit na kávu několikrát denně a vždy u nás strávila několik hodin. Nakonec z toho byl pomalu celý den,“ pokračuje.

Jak z toho ven?

V první řadě je důležité také situace nepřecházet, pokud vám skutečně znepříjemňují život. Najděte odvahu si o tom s danou osobou promluvit, třeba zrovna tehdy, až se staví na kávu. Pokud totiž situaci nebudete řešit včas, s naprostou jistotou bude gradovat. Přijdou společné nákupy, manikúra a nakonec se vmísí i do rodinné dovolené.

Pokud už je na vás celá situace příliš, slušně je požádejte, zda by mohli před případnou návštěvou napsat zprávu, zda jste doma nebo nemáte něco na práci, jelikož se vám to nehodí vždy tak, jako jim.

Pokud toto máte za sebou a situace se nemění, je na čase mluvit otevřeně. Pokuste se mu vysvětlit, že nejste na tak časté návštěvy zvyklí a domluvte se na tom, že se uvidíte třeba jen chvíli o víkendu.

Někdy to lidé nemyslí zle, ale mají radost, že našli někoho, s kým si rozumějí a mají potřebu trávit s ním mnoho času. Pokud je to jen tím, určitě vaše požadavky pochopí a situace se upraví. Pokud se však dotyčný urazí, nelamte si s tím hlavu, zjevně za to nestojí. Přednější je, abyste mohli volně dýchat.

Důležité je si lidi tohoto typu k sobě nijak nepřipoutávat ani do budoucna, pokud vám skutečně nevyhovují. Neslibujte jim, že spolu někdy někam zajdete, nepůjčujte jim nebo naopak od nich peníze a neberte každý jejich telefonát. Nedovolte jim udělat vám ze života peklo.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat