Opakované rozchody a návraty jsou jen oddalováním nevyhnutelného

08.07.2021 | Vztahy

Vztahy, kdy se partneři opakovaně rozcházejí a vracejí k sobě, neprospívají psychice. Zvyšují riziko deprese a úzkosti. Bohužel v moderní společnosti jsou vztahy založené na opakovaném rozchodu a návratu k jednomu partnerovi poměrně běžné.

Podle psychologů z University of Missouri v Columbii zažilo takový on-off vztah šedesát procent dospělých.

Strach ze závazků?

„Ve srovnání se stabilními vztahy on-off vztahy mnohem více souvisejí se zneužíváním, neschopností se oddat vztahu a horší komunikací. A tento typ vztahu také souvisí s vyšším psychickým stresem vedoucím k depresím a úzkostem,“ míní autoři z University of Missouri.

Podle autorů většinou takové vztahy provozuje pár, v němž se jeden z partnerů nechce zavázat. Ten druhý tak doufá, že se situace změní, proto dává méně oddanému protějšku druhou či více šancí. Většinou to ale nemá smysl. Pokud totiž člověk není schopen závazku, většinou se nezmění.

„Pokud zvažujete možnost vrátit se do vztahu, který skončil, je nezbytné, abyste si připomněli důvody, proč jste se rozešli. Před obnovením vztahu musí proběhnout velmi jasný rozhovor s bývalým o tom, co bylo špatně, abyste mohli zvážit, zda se tyto problémy nemohou znova vyskytnout a opět vztah rozložit,“ míní docent Kale Monk z University of Missouri.

Zdraví je důležitější...

„Rozchody můžou být způsobeny neustálými hádkami nebo nevěrou, ale obě strany jsou svým způsobem stále přitahovány jedna k druhé,“ uvedl psycholog James Preece, jenž nebyl autorem výzkumu, v rozhovoru pro deník The Independent.

Podobné vztahy vážně škodí psychice a celkovému zdraví.

„A vaše zdraví je důležitější než trávení času s někým, s kým jste nešťastní,“ míní Preece.

Psycholožka doktorka Madeleine Mason Roantree si myslí, že on-off vztahy vznikají také tehdy, když se partneři k sobě nehodí svými názory, povahou a založením, ale jsou k sobě velmi silně přitahováni sexuálně.

„Vede to pak k destruktivní dynamice odpuzování a přitahování zároveň. Je to typické pro emočně a fyzicky násilné vztahy. Vypadá to pak tak, že ti dva nedokážou žít bez sebe, ale když jsou spolu, působí na sebe zhoubně,“ svěřila deníku The Independent.

Zdroj: ccis.edu, madeleinemasonroantree.com, thedivorcesurgery.co.uk






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat