5 nejčastějších chyb, na kterých vztah ztroskotá

10.02.2012 | Vztahy

Harmonický vztah? Láska? Spokojené partnerství? Všechno tohle si chraňte! Ale jak? Vyvarujte se pěti nejčastějších partnerských chyb, kterých se lidé dopouštějí!

1. Příliš brzy na sestěhování

Zamilovaní mají růžové brýle. Potíž je v tom, že podle psychologů by nikdo, kdo potkal novou lásku, neměl podnikat zásadní rozhodnutí po dobu osmnácti měsíců! To si nechte na uplynutí této „inkubace“, pak už svět uvidíte z rozumnější perspektivy. (A i on se přestane vydávat za pana Dokonalého.) „Když někoho poprvé potkáme, jsme ovlivněni pocitem, že před námi stojí někdo zvláštní,“ vysvětluje psycholožka Colleen Gray pro australský magazín Cleo. „Proto se vyhýbáme důležitým rozhovorům o tom, co navzájem opravdu chceme. Jako první řešíme závazky a sliby.
Rada: Zmapujte svoje nápady pro budoucnost, ujistěte se, že jste s ním na stejné straně barikády a máte shodné představy o rodině, kariéře, cestování, penězích… Je lepší to vědět hned!

2. Porovnávání vztahů a bývalých partnerů

Minulost dožene skoro každého, o tom není pochyb. Co ale bylo, bylo. „Každý vztah je jiný a srovnávání nemá smysl," říká Gray. „Vztah pohromadě drží přátelství, zájem, láska a radost," dodává.

Rada: Zaměřte se na tyto čtyři věci. V případě, že tráva je vždy zelenější na druhé straně plotu, více zalévejte vlastní trávník, čili věnujte se současnému partnerství. V první řadě si zanalyzujte, zda nepotřebuje více komunikace a péče.  

3. Být s partnerem 24 hodin 7 dní v týdnu

Tak jako se mění lidská chuť k jídlu, mění se i partnerovy nálady a potřeby. Aby mohl dumat a přemýšlet (třeba o tom, jak být dobrým přítelem či manželem), musí mít time out. „Lidé potřebují prostor k přemýšlení, vzít si oddechový čas, dělat, co chtějí dělat, a načerpat nové síly mimo jiné očekávání a nároky," říká Gray. „Páry, které spolu pracují na jednom pracovišti, obvykle říkají, že je ubíjejí stejné rozhovory a pociťují podrážděnost, protože nemají žádný oddech jeden od druhého."

Rada: Je to lichotivé, když s vámi někdo chce být neustále, ale dávejte si pozor na překročení nezdravé hranice. Plánujte si čas o i samotě. Kdo sám být neumí, má zpravidla v soužití s druhým problémy.

4. Mít pouze svoji pravdu

Gray se dotýká i situace, kdy jeden z páru zarytě hájí svůj názor a nehodlá ustoupit. „Partneři jsou totiž tak zaneprázdněni bránit svůj názor a snaží se, aby ten druhý s nimi souhlasil, že zapomínají na vyřešení problému, kterým se zrovna zabývají." Někomu pomáhá, když své pocity a myšlenky soustředí do dopisu nebo si nepříjemný rozhovor o rodinném rozpočtu/výchově dětí/nespokojenosti se vztahem nechává na dobu, kdy není naštvaný a má dobrou náladu. 

Rada: Nedělejte z komára velblouda, přijímejte názory druhých, i když neodpovídají vašim představám. Tak to dělají silné a sebevědomé osobnosti.

5. Poddávat se nedostatku času – zapomínat na život

V dnešní době nikoho nepřekvapí, že čas je vzácný. „Když se zeptáte dvojice, která se cítí být pod tlakem, co chybí jejímu vztahu, obě její poloviny odpovědí, že společný čas. Současný pár postrádá koníčky a aktivity, které ho baví, a volný čas, když je doma dítě," říká Gray. Upozorňuje tím na fakt, že většina lidí obětuje společné chvíle jako první, přestože by to mělo být přesně naopak.

Rada: Jednou týdně si s partnerem naordinujte výlet za zábavou, byť jenom na hodinu, dvě. Dětem zařiďte hlídání a věnujte se sobě jako pár.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat